‘RTL Xtreme Presenteert: HTC Atlantic Kite Challenge’ bij RTL 7

‘RTL Xtreme Presenteert: HTC Atlantic Kite Challenge’ bij RTL 7

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Één team, één passie, één droom: de Atlantische Oceaan oversteken per kite. Een team van zes kiters en vier zeilers stak de Atlantische Oceaan over, een lange, bizarre tocht van ruim 6000 km waarbij dag en nacht werd gekite. Een verslag van deze langste ‘Downwinder’ ooit is vanaf zaterdag 15 februari te zien in ‘RTL Xtreme Presenteert: HTC Atlantic Kite Challenge’ bij RTL 7.

In deze registratie is te zien hoe het zestal kiters wordt begeleid door de 15 meter lange catamaran ‘Double A’ en een vier koppige bemanning onder leiding van kapitein Erik van Vuuren. Ze starten in Fuerteventura om uiteindelijk na 6000 km op de Turks & Caicos eilanden in het Caribische gebied aan te komen. Het idee is afkomstig van de 30-jarige Nederlander Filippo van Hellenberg Hubar. Na veel voorbereidingen en het zoeken naar de juiste mensen wordt hun droom werkelijkheid: 24 uur per dag, zevenentwintig dagen lang één zijn met moeder natuur.

De registratie volgt de zes deelnemers Filippo van Hellenberg Hubar (Nederland), Max Blom (Nederland), Dennis Gijsbers (Nederland), Ike Frans (Nederland), Camilla Ringvold (Noorwegen) en Eric Pequeno (Amerika) op de voet. Allen hebben een enorme passie voor kite-surfen en een grote dosis lef. De Nederlandse Filippo heeft via zijn non- profit organisatie ‘Enable Passion’ alles op alles gezet om deze uitdaging mogelijk te maken. De sportievelingen begonnen met een kennismaking en een zware trainingsweek in Alicante. Daarna is het avontuur van start gegaan. Door weer en wind moet iedere deelnemer twee uur kiten om vervolgens afgelost te worden. Op deze manier is iedere deelnemer twee uur overdag en twee uur ‘s nachts aan het kiten en moeten zij de hoge golven van de woeste zee zien te trotseren. Niet alleen de kiters maar ook zeker de bemanning van de Lagoon 500 Double, bestaande uit Erik van Vuuren, Arne Ostby en Sophie Cohen speelt een zeer belangrijke rol in het geheel.

Filippo
Als professioneel avonturier met een passie voor kitesurfen besloot hij de Atlantische Oceaan per kite over te willen steken. Na zijn afstuderen begon hij een carrière in Strategy Consulting. Het kitesurfen bracht hem overal op de wereld, op zoek naar de beste kite plekken. De combinatie van projectmanagement en kitesurfen maakte dat 'The Atlantic Kite Challenge' tot leven kwam.

Max
Er zijn maar weinig mensen die zoveel van kitesurfen afweten als Max Blom. Max is medeoprichter van Mystic en weet alle technische snufjes van het kiten. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring en reist de hele wereld over om zijn kennis met anderen te delen. Max doet wat hem gelukkig maakt; ride the kite!

Dennis
In het dagelijks leven houdt hij zich bezig in de reclamewereld maar naast zijn baan heeft hij een grote passie voor de kite-buggy. Hij is een professional en heeft meerdere kampioenschappen op zijn naam staan. Hij heeft nu land verruild voor water en ziet in deze overtocht een extreme uitdaging.

Ike
Met meer dan dertien jaar ervaring, weet hij keer op keer de hoogste golven te trotseren. In de wintermaanden verlaat hij Nederland en trekt naar een warm oord om daar van de golven te kunnen genieten. Hij heeft het kampioenschap lange afstand SUP op zijn naam staan.

Camilla 
Camilla, de enige vrouwelijke deelnemer heeft een passie voor wind, golven en sneeuw. Dit zorgde ervoor dat zij kampioen van Noorwegen werd op zowel het water als in de sneeuw. Naast de kampioenschappen heeft zij een eigen kiteshop, die is uitgegroeid tot één van de grootste kiteshops in Noorwegen. Ook geeft zij les en organiseert zij evenementen. Ze is klaar om het avontuur aan te gaan!

Eric
Eric is als laatste man aan het team gevoegd. Via de website van Enable Passion ging het team op zoek naar een zesde persoon. Uit de vele inzendingen van over de hele wereld is de Amerikaanse Eric uitgekozen. Hij begon in 2008 met kiten en is sindsdien niet meer te stoppen.

Erik van Vuuren (Nederland)
Kapitein van de Double A (de catamaran die de kiters begeleid). Erik is meervoudig medaillewinnaar en meervoudig wereldkampioen, onderscheiden met de titel “Zeezeiler van het jaar 2012”, derde plaats bij de Class40 Global Ocean Race 2012 en hij was bemanningslid bij het eerste en enige team dat ooit de Admirals Cup won.

Arne Ostby (Noorwegen)
Arne is al vele jaren actief als schipper en heeft met veel verschillende soorten jachten in de Caraïben gevaren. Tegenwoordig is hij trotse eigenaar en schipper van de Double A – de Lagoon 500 catamaran.

Sophie Cohen (Nederland)
Ervaren zeiler en liefhebber van kitesurfen. Sophie is in het dagelijks leven arts in Amsterdam en versterkt het team als teamarts.

Bram de Vos (Nederland)
Zeiler en reporter die zorgt voor de informatievoorziening. Bram heeft eerder de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan bedwongen.

Zaterdag 15 februari & zaterdag 22 februari, tussen 17.30 en 18.00  uur.