Van Westerloo wil Eredivisie, Champions League niet

Van Westerloo wil Eredivisie, Champions League niet

Geschreven door Daniël Schalk

SBS6 hoopt deze week de uitzendrechten van de Eredivisie binnen te halen, in de Champions League is geen interesse, dat heeft SBS-programmadirecteur Remko van Westerloo laten weten op BNR. “Ik denk niet dat de Champions League iets voor ons is. Dat heeft een heel simpele reden: het onderbreekt je programmering heel erg. Van de samenvatting van de Eredivisie is het heel duidelijk wanneer het wordt uitgezonden: gewoon op zondagavond met bord op schoot.”

Remko van Westerloo hoopt de Eredivisie binnen te halen, hoe groot is de kans voor SBS6?, “Dat vind ik moeilijk in te schatten. Ik denk dat het momenteel iets minder is dan 50 procent, maar dat is een persoonlijk gevoel.”, zegt Van Westerloo.

Verschillende bronnen zeggen dat de NOS ruim twee keer zo veel geboden heeft als RTL en SBS, “In een tijd dat de Publieke Omroep zo veel moet bezuinigen en zo veel mensen aan de kant moet zetten, is het merkwaardig als de Publieke Omroep zo veel investeert in voetbal. Als een commerciële omroep dat wil doen, dan zijn er heel goede reden om dat aan de commerciëlen over te laten.” De SBS-programmadirecteur wil de uitzendrechten graag hebben, “Het is niet essentieel voor de zender, we redden het ook zonder. Ook voor ons blijft het een heel hoop geld. Het is moeilijk om dat renderend te krijgen op een commerciële zender. Maar het laat onverlet dat het natuurlijk een heel krachtig signaal is naar de hele markt als je de Eredivisierechten kunt binnenslepen.”

De eigenaar van de uitzendrechten is FOX, die de samenvattingen ook op haar eigen open tv-kanaal kan gaan uitzenden, “Ik zou dat onverstandig vinden om een heel simpele reden. Dat heb ik ook ondervonden bij Talpa: met voetbal moet je heel erg oppassen. Voetbal ligt publicitair zeer gevoelig. Als dat op een heel, heel kleine zender uitgezonden wordt, dan gaan heel veel sponsors en voetbalclubs daar heel erg ongelukkig mee worden. Dan kom je in een moeilijke situatie terecht.”, aldus Van Westerloo.

Van Westerloo begrijpt het dilemma van FOX, “Zij moeten het harde geld van de Publieke Omroep afwegen tegen wat wij kunnen betekenen voor de promotie van hun betaalzenders.” Maar de ontknoping is in zicht, “Volgens mij de komende week. Ik weet niet precies welke dag. Volgens mij hebben alle partijen hun laatste bod neergelegd en wordt nu besloten waar het naar toe gaat.“