Commentator Allard Kalff doet non-stop ‘24 uur Le Mans’

Commentator Allard Kalff doet non-stop ‘24 uur Le Mans’

Geschreven door Pieter Jongsma

RTL 7 staat in het weekend van 14 en 15 juni geheel in het teken van de autosportklassieker de '24 uur van Le Mans'. Voor het derde jaar op rij is de race live te zien bij de mannenzender, en voor het eerst zal Allard Kalff de volledige 24 uur live van commentaar voorzien.

Het team co-commentatoren bestaat uit deskundigen en coureurs, waaronder voormalig winnaar Jan Lammers. Opvallend is dat na 15 jaar afwezigheid Porsche weer meedoet in de hoogste klasse van '24 uur Le Mans'. Samen met Audi en Toyota gaan zij uitmaken wie er vandoor gaat met de winst.

De uitzending bij RTL 7 begint zaterdagmiddag met de voorbeschouwing om 14.00 uur, waarna aansluitend de race start, die in 1923 voor het eerst werd gereden. 24 uur later, met één kleine tussenstop voor 'VI Oranje' op zaterdag 14 juni om 19.50 uur, eindigt de race zondag om klokslag 15.00 uur en is bekend wie de 82ste editie van de oudste sportautorace ter wereld heeft gewonnen.

Online draait de mannenzender 24 uur lang door. Op www.rtlgp.nl verschijnen een etmaal lang de laatste nieuwsupdates uit Le Mans. Via die site is de race ook online in zijn geheel te volgen via een livestream en een live blog, zodat de autosportliefhebber ook digitaal niks hoeft te missen van deze klassieker.

De strijd om de eindzege in de hoogste LMP1-klasse belooft dit jaar spannender te worden dan ooit: het legendarische merk Porsche mengt zich na 15 jaar afwezigheid in het gevecht tussen Audi en Toyota. De Duitse merken hebben bij elkaar opgeteld de klassieker al 28 keer gewonnen. Toyota heeft al een aantal keer aan de zege kunnen ruiken, maar wist tot nu toe nog niet te winnen. De hoop is dan ook gevestigd op onder meer voormalig Formule 1-coureurs Alexander Wurz en Anthony Davidson. Negenvoudig winnaar Tom Kristensen komt opnieuw voor Audi uit, en Porsche heeft oud-Formule 1-coureur Mark Webber als vaste waarde.

De Nederlandse eer wordt in meerdere klassen verdedigd. Jeroen Bleekemolen komt uit voor Prospeed in de LMGTE-AM-klasse, na eerder in de LMP1 en LMGT2 gereden te hebben. In 2008 won de jongste Bleekemolen-telg met Jos Verstappen aan zijn zijde de LMP2-klasse. De Chinese Nederlander Ho-Pin Tung maakt onderdeel uit van het eerste volledig Chinese coureurstrio in de geschiedenis van Le Mans.

Tot de groep onorthodoxe deelnemers behoren dit jaar de 'Grey's Anatomy'-acteur Patrick Dempsey en de Franse oud-voetbalinternational Fabien Barthez.

Uitzending

zaterdag 14 juni voorbeschouwing tussen 14.00 uur en 14.45 uur
zaterdag 14 juni '24 uur van Le Mans' vanaf 14.45 uur tot zondag 15 juni 15.30 uur