Joris Smit, Han Kerckhoffs en Sandra Mattie hoofdrollen in De fractie

Joris Smit, Han Kerckhoffs en Sandra Mattie hoofdrollen in De fractie

Geschreven door Pieter Jongsma

Joris Smit, Han Kerckhoffs en Sandra Mattie spelen de hoofdrol in de nieuwe VPRO dramaserie De fractie. De fractie is 'political reality': fictie en actualiteit omhelzen elkaar in dit innovatieve politieke drama dat zich afspeelt middenin de realiteit.

Andere rollen zijn voor Tijn Docter, Marie-Louise Stheins, Mads Wittermans, Nadia Amin, Kristen Denkers en Mike Reus. De fractie is een dramaproductie naar een idee van Femke Halsema en Gijs van de Westelaken.

Regie is in handen van Thomas Korthals Altes (2/11- Het Spel van de wolf, Finnemans) en Remy van Heugten (Valentino, Hoe overleef ik... (de serie). Het scenario wordt geschreven door Charles den Tex (auteur van onder andere De macht van meneer Miller, CEL), Toine Heijmans (algemeen verslaggever en columnist de Volkskrant, auteur Op Zee) en Roel Janssen (financieel-economisch journalist en auteur van onder andere Karaktermoord en De tiende vrouw).

Hoewel in de serie de fractie en haar Kamerleden evenals de partij hierachter fictief zijn, maken ze deel uit van de politieke werkelijkheid: het kabinet is het huidige kabinet en de overige politici en partijen zijn wie ze zijn en heten zoals ze heten. Dankzij een unieke productionele aanpak wordt de politieke actualiteit in de weken dat de serie wordt uitgezonden geïntegreerd in de afleveringen zelf. Met fictie als handvat, is De fractie op deze manier een scherpe reflectie van wat we in grote lijnen gewend zijn te zien in het Journaal, actualiteitenrubrieken en praatprogramma's.

Productie: Column Film in coproductie met VPRO