Twee weken zandhappen bij RTL 7: Dakar rally 2015

Twee weken zandhappen bij RTL 7: Dakar rally 2015

Geschreven door Pieter Jongsma

Vanaf zaterdag 3 januari staat RTL 7 weer in het teken van de Dakar Rally. Ruim twee weken kunnen de kijkers genieten van de adembenemende landschappen van Argentinië, Chili en Bolivia, deelnemers die boven zichzelf uitstijgen.

Alleen strijden om de overwinning in de 9000 kilometer lange rally der rally’s. De 37ste Dakar Rally heeft alle ingrediënten in zich om een klassieker te worden.

RTL 7 doet dagelijks verslag van de rally rond de klok van 18.00 uur met een herhaling van de vorige dag en een actuele uitzending rond de klok van 22.30. Allard Kalff zorgt traditiegetrouw voor de verslaggeving vanuit het bivak. De primeur is dit jaar voor Tom Coronel die als racende reporter meedoet aan de rally. Na twee jaar als verslaggever de deelnemers te hebben nagejaagd, trekt Coronel nu weer zijn raceoverall aan. Hierdoor krijgt de kijker thuis de zeldzame kans om het spektakel van zo dichtbij mogelijk mee te maken. Het presentatieteam is dit jaar aangevuld met Rob Kamphues. De televisiepresentator struint de bivakken af op zoek naar verhalen die tot dusver áchter de schermen bleven, en deelt tegelijkertijd met de RTL 7-kijker zijn eigen, unieke blik op de rally.

De start van de Dakar Rally 2015 vindt plaats in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en de deelnemers krijgen vervolgens 9000 loodzware kilometer voor de kiezen. Op 17 januari is in deze zelfde stad ook weer de finish. Er is dit jaar geen gezamenlijke rustdag meer voor de deelnemers, waardoor er elke dag volop actie is.

Bij de auto’s zijn alle ogen dit jaar gericht op Peugeot dat na jaren afwezigheid op volle kracht terugkeert in de Dakar Rally met een topbezetting van Stephane Peterhansel, Carlos Sainz en Cyril Despres, samen goed voor zeventien eindoverwinningen. De concurrentie komt vanuit het X-Raid Mini-kamp met onder meer met Nani Roma, winnaar van vorig jaar, Nasser Al-Attiyah en Orlando Terronova. Ook de Nederlanders Erik van Loon rijdt in een fabrieks-Mini. Samen met Bernhard ten Brinke, die in een Toyota Hilux met fabrieksondersteuning rijdt, is hij een van de Nederlandse kanshebbers die wel eens voor een grote verrassing kan zorgen.

De equipe van Gerard de Rooy is de vaandeldrager van de Nederlandse truck-armada. Hij zal moeten afrekenen met de Russische Kamazzen van onder meer de winnaar van 2015 Andrey Karginov en het Eurol Veka MAN team met Marcel van Vliet en de onlangs aangetrokken Tsjech Ales Loprais.

Bij de motoren is Frans Verhoeven de belangrijkste Nederlandse troef, maar in zijn kielzog kunnen ook Robert van Pelt en Hans Vogels mogelijk voor een verrassing zorgen. Grote kanshebber voor de eindoverwinning is zonder meer Marc Coma. Nu zijn aartsrivaal Cyrl Despres de overstap naar de auto’s heeft gemaakt, is de Spanjaard de gedoodverfde favoriet.

RTL 7, zaterdag 3 januari + zondag 4 januari direct na het WK Darts. Vanaf maandag 5 januari tot zondag 17 januari direct na de film.
Herhaling: RTL 7, vanaf zondag 4 januari tot en met maandag 18 januari elke dag rond de klok van zes uur.

Bekijk de Dakar Rally op TVblik.nl/rtl-gp