The Voice-winnares Maan tafeldame in De Wereld Draait Door

The Voice-winnares Maan tafeldame in De Wereld Draait Door

Geschreven door Daniël Schalk

The Voice of Holland-winnares Maan is vanavond, woensdag 10 februari, de tafeldame van Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Het praatprogramma van VARA-presentator Van Nieuwkerk staat vanavond volledig in het teken van muziekonderwijs op de basisschool

Muziekonderwijs op de basisschool was ooit een gegeven. Hele klassen leerden elementaire kennis over muziek, maar het muziekonderwijs op de basisschool is wegbezuinigd. Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wil muziekles terug op de basisschool.

De Wereld Draait Door steunt de minister. “Wetenschappelijk onderzoek leert dat kinderen muziek nodig hebben. Het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van het kinderbrein”, laat de redactie van het praatprogramma woensdag weten.

Om muziekonderwijs terug te brengen op de basisschool, is het initiatief Méér Muziek in de Klas gelanceerd. Méér Muziek in de Klas is een en beweging waarbinnen publieke en private partijen zich de komende vijf jaar gezamenlijk inzetten voor structureel muziekonderwijs op de basisschool.

Theaterproducent Joop van den Ende is vanavond te gast om te vertellen waarom zijn stichting zoveel geld investeert in het project. Ook presentator Pepijn Gunneweg schuift aan. Hij gaat voor de BZT muziekshow op zoek naar klassen voor de BZTband XXL, dat zal optreden voor Koningin Maxima.

Michael Hesselink, dirigent van het Klein Leerorkest, en het gehele Klein Leerorkest zijn vanavond ook te gast bij Matthijs van Nieuwkerk om te praten over Het Leerorkest, een unieke methode van muziekles in de klas. De methode Het Leerorkest is uitgegroeid tot een groot succes.

Verder geeft zangeres Giovanca een masterclass 'samenzang' en legt Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie en hoofd van de gelijknamige afdeling bij de Vrije Universiteit, uit waarom muziekonderwijs op jonge leeftijd de ontwikkeling van het brein ten goede komt.

De Wereld Draait Door is om 19:00 uur te zien op NPO 1.

Bekijk De Wereld Draait Door op TVblik.nl/dwdd