Throwback - VI-analist René verder als Renate: ‘Sfeer van voetbalkantine’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In Throwback blikt Showbizznetwork.nl terug op spraakmakende showbizz-gebeurtenissen.

Voetbalanalist René van der Gijp wil niet langer door het leven als René, maar als Renate. Dat onthulde hij op 2 februari 2018 in Voetbal Inside, als tegenreactie op de transitie van de Vlaamse journalist Boudewijn Van Spilbeeck. Drie dagen eerder maakte Van Spilbeeck wereldkundig transgender te zijn en voortaan als vrouw door het leven te zullen gaan. Boudewijn schoof als Bo aan in De Wereld Draait Door en zorgde ervoor dat haar transitie ook in Nederland groot nieuws werd. 

‘Ik vind het niet om te lachen’

Als reactie op Bo, wilde René ook verder als vrouw. “Ik wil het niet groter maken dan dat het is, maar ik wil verder als Renate”, zei de analist serieus, waarna zijn tafelgenoten in lachen uitbarstte. “Lach er maar om. Ik vind het niet om te lachen”, reageerde de vaste tafelgast van de voetbaltalkshow. “Dat ik dit op mijn 69ste nog moet meemaken”, zei VI-collega Johan Derksen lachend. Na de reclame zat Van der Gijp met een pruik op. “Moeten we nu nog serieus over voetbal praten?”, reageerde Johan.

‘Discussie op gang gebracht’

Terwijl René veel kritiek kreeg, bleef Bo erg nuchter. “Ik heb nooit willen reageren, om het niet groter te maken dan het is”, vertelde de VTM-journalist een jaar later in De Wereld Draait Door. “Het is een beetje de sfeer van het programma, hè, de sfeer van een voetbalkantine, mannen maken grappen over vrouwen”, vervolgt Bo. De journalist voelde zich niet gekwetst door de grap van de voetbalanalist. “Ik ben wel blij dat het een discussie op gang gebracht heeft”, besluit Van Spilbeeck.