Frank van der Lende: ‘We proberen alsnog dichtbij de mensen te zijn met intieme radio’
Bron: NPO 3FM

Frank van der Lende: ‘We proberen alsnog dichtbij de mensen te zijn met intieme radio’

Geschreven door Daniël Schalk

NPO 3FM zet zich deze hele week met een extra Serious Request in voor het Rode Kruis, dat helpt bij de bestrijding van het coronavirus. Wij interviewen daarom elke ochtend een 3FM-dj over de inzamelingsactie. Vandaag: Frank van der Lende.

Wat is het doel van deze extra 3FM Serious Request?

“Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis en om mensen te verbinden tijdens deze coronacrisis. Geld is heel belangrijk voor spullen zoals mondkapjes en verbinden is super erg nodig omdat we dit echt samen doen. Zorgen voor je buurman als je toch naar supermarkt loopt of even een lief appje sturen naar je vrienden die al drie weken in thuisquarantaine zitten.

Wat doet het Rode Kruis tijdens deze coronapandemie?

“Heel veel! Van klein tot groot. Bijvoorbeeld eenzame mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, vragen hebben over het coronavirus, of hulp willen vragen voor een ander, kunnen bellen met de Rode Kruis Hulplijn. En op groter medisch vlak helpt Rode Kruis bij het opzetten van noodlocaties voor ziekenhuizen en huisartsen, vervoert ook patiënten, en maakt ambulances schoon. Ook coördineert het Rode Kruis de inzameling van beschermingsmiddelen, zoals brillen, maskers en handschoenen, zodat het zorgpersoneel veilig kan blijven werken.”

Wat maakt deze editie van Serious Request anders dan anders?

“Er is een grote gemene deler met de afgelopen 16 jaar: geld ophalen voor het Rode Kruis door middel van plaatjes aanvragen. Hetgeen waar het anders in is, is dat het niet voor een stille ramp is. Nu gaat het over het coronavirus, waar we allemaal mee te maken hebben. Verder komen we uit de studio van 3FM in plaats van een Glazen Huis of wandelend door het hele land. Toch proberen we alsnog dichtbij de mensen te zijn door intieme en persoonlijke radio te maken, de aangevraagde platen te draaien en met een enorm televisiescherm waar meer dan honderd mensen tegelijk op kunnen inbellen met video!”

Hoe beleef jij deze gekke tijd? Ben jij bang voor het coronavirus?

“Ik ben erg op mijn hoede als het gaat om fysiek contact met derde en houd de 1,5 meter afstand zeker in acht. Daarnaast vind ik deze tijd ook wel bijzonder, omdat je heel creatief ervan wordt qua spelletjes spelen online, trainen in huis en lekker borrelen met mijn vriendin en kokkerellen met zijn tweeën, want ik ga vaak en graag uiteten en dat kan nu natuurlijk niet. Verder ben ik niet bang voor het virus, maar de onzekerheid en onvoorspelbaarheid zorgt er wel voor dat je alerter leeft.”

Ken jij in jouw omgeving al veel mensen die besmet zijn/waren met het virus?

“Ja, vrienden van mij hebben het al wel gehad, vooral de vorm van erg moe, hoofdpijn en het verliezen van smaak- en reukvermogen.”

Om wie maak jij je nu het meest zorgen?

“Mijn opa’s van 89 en 95. Zij zijn oud en broos en ik hoop niet dat ze door het coronavirus de fatale klap krijgen en ik ze niet kan knuffelen als het zover zou komen.”

Serious Request is toch ook altijd een feestje, maar de feeststemming zal nu ongetwijfeld minder zijn. Beleef jij deze extra editie dan ook anders?

“Met Serious Request is het altijd dubbel, elke editie en deze ook weer. Enerzijds is het heel beladen altijd omdat het vaak gaat over leven en dood, en dat is deze keer niet anders. Anderzijds is het ook elke editie een feestje omdat je daardoor mensen bij elkaar brengt en vaak geldt: het doel heiligt de middelen. Zolang mensen doneren kan er af en toe ook de polonaise gelopen worden.”

Jij hebt één keer in het Glazen Huis gezeten en één keer gelopen voor The Lifeline. Is er een moment van een van deze acties dat je altijd is bijgebleven?

“Het mooie van The Lifeline is dat je zo dichtbij de mensen bent. Het moment had ik een kind op mijn arm die graag een euro in de collectebus wilde stoppen en het andere moment stond ik middenin een groep van 50 studenten die zoveel mogelijk bier probeerden te drinken om daar geld mee op te halen. Van mijn Glazen Huis-editie onthoud ik toch vooral de kleine Tijn met zijn fantastische nagellak actie.”

Hoop je op dezelfde sfeer als toen?

“Ja, altijd. De sfeer, de saamhorigheid, en het geld wat binnenkomt. Ik teken ervoor!”

Deze keer niet vanuit een Glazen Huis of wandelend, maar gewoon vanuit de studio. Voelt het raar om Serious Request vanuit de studio te doen?

“Ik was het liefst weer gaan lopen van Goes naar Groningen of van Den Bosch naar Den Helder. Dat was een van de mooiste dingen die ik ooit voor de radio heb gedaan. Maar je op dit moment verplaatsen met de kans op de verspreiding van het virus is niet slim. Veiligheid voor alles: dus daarom de studio!”

Het gebeurt nu allemaal dicht bij huis, waardoor de verhalen voor iedereen herkenbaar zijn. Zal dat voor een andere sfeer zorgen dan anders?

“Ja, ik denk dat het, doordat het zo een dichtbij-je-bed-show is, heel emotioneel kan worden en ook heel tastbaar.”

Wat hoop jij te bereiken tijdens jouw uren tijdens Serious Request? Wat is je doel?

“Dat mensen weten en horen dat ze niet alleen zijn. En andere mensen heel simpel kunnen helpen door kleine dingen voor elkaar te doen. En als ze iets kunnen missen, al is het maar 2 euro, ze een enorme bijdrage aanleveren.”

Tot slot, de belangrijkste vraag: hoe kunnen mensen een steentje bijdragen aan 3FM Serious Request?

“Platen aanvragen!!!!!!! 3fm.nl/seriousrequest of bellen: 0909-1336.”

Frank is deze hele week samen met Eva Koreman te horen van 18.00 uur tot 00.00 uur.