Terug naar 2013: Troonswisseling & Anouk naar Songfestival

Terug naar 2013: Troonswisseling & Anouk naar Songfestival

Geschreven door Daniël Schalk

Het is 2020, dus er is weer een decennium voorbij. Het is de hoogste tijd om de jaren 10 voorgoed achter ons te laten, maar niet voordat wij nog één keer hebben teruggeblikt. Elke dinsdag staan de showbizz-gebeurtenissen uit een ander jaartal in de spotlights, vandaag is dat 2013.

Troonswisseling

Het is 28 januari 2013 als toenmalig koningin Beatrix op radio en televisie aankondigt haar ambt te zullen overdragen aan haar oudste kind, kroonprins Willem-Alexander. Drie maanden later is het voor de prins ‘de dag die je wist dat zou komen’, een regel uit het veelbesproken Koningslied van componist John Ewbank. Het is 30 april als onze aftredend koningin het stokje doorgeeft aan haar zoon. In de aanwezigheid van alle Europese vorstenhuizen wordt prins Willem-Alexander beëdigd tot Koning der Nederlanden. De dag wordt afgesloten met een Koningsvaart op ’t IJ. Voorafgaand aan de vaartocht wordt voor het kersverse koningspaar het Koningslied gezongen.

Anouk naar Songfestival

Na een reeks teleurstellende resultaten gaat Anouk in 2013 voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival. “Ik heb er zin in”, vertelt de zangeres in een videoboodschap op Facebook. Het betekent een kantelpunt voor Nederland. Na 8 keer op rij de finale niet te hebben gehaald met onder andere Treble, De Toppers en Sieneke, eindigt Anouk met Birds op de 9de plek. Anouk heeft het Songfestival weer op de kaart gezet. Songfestival-commentator zette zijn geld op Birds, dat hij toen ‘de allerbeste Songfestival-inzending ooit’ noemde. “Anouk heeft het begrepen”, zei hij in 2013.

Onno Hoes gaat vreemd

Op de valreep van 2013 wordt showbizz-koning Albert Verlinde zelf onderwerp van gesprek door het vreemdgaan van zijn echtgenoot Onno Hoes. Het SBS6-programma Show Laat onthult foto’s van een zoenende Hoes met een 24-jarige man. Albert geeft zelf een verklaring in RTL Boulevard. Door de drukke agenda’s van Albert en Onno, de burgemeester van Maastricht, geven zij elkaar veel vrijheid. “We willen graag onze relatie goed houden met respect voor de vrijheid die we beiden hebben om ook individueel invulling aan onze levens te geven”, zegt Albert. Een jaar later, op de 10 december 2014, besluit Onno na alle ophef toch op te stappen als burgemeester van Maastricht.