Expeditie Robinson 2021: Alle finalisten zijn bekend
Bron: RTL

Expeditie Robinson 2021: Alle finalisten zijn bekend

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

De proeven bij Expeditie Robinson zijn vaak zwaar en intensief. Maar op de een of andere manier heb ik dat gevoel nooit gekregen bij de vorige 2 proeven waarin Britte en Robbert de finale haalden. Ik wil niets afdoen aan hun overwinning maar ik vond alles nogal tam, niet fysiek genoeg voor een Robinson. 

Maar goed er moeten nog 2 finalisten bepaald worden dus mijn hoop is gevestigd op de laatste 2 proeven. En hopend dat Yuki de finale niet haalt en hopelijk JayJay wel. Maar goed de eerste proef deze aflevering bevat weer een puzzel. Een variatie op een puzzel waarmee Yuki ene proef heeft gewonnen en het enige fysieke is dat ze een glijbaan af- en op moeten. In een soort ‘zeskamp’ stijl. Voor de ouderen onder ons, Zeskamp was jaren geleden een spelshow bij de NCRV waarin glijbanen en hellingen met zeep veelvuldig voorkwamen. En deze glijbaan/helling riep dat gevoel weer bij me op. Dus deze proef was een puzzel met een nostalgisch toetje. 

Proef met zeskamp feeling

De stijl van de deelnemers was verschillend, Jayjay surfte staand de helling af, de andere zittend op hun kont naar beneden glijdend en Anouk vaak als een soort dwarsligger. De strijd was spannend, mede omdat de deelnemers vaker naar beneden gleden en dan opnieuw de helling op moesten. Maar de metamorfose van opgeefster Do naar een echte Robinson die kookte en proeven won ging nog een stapje verder. Do won deze proef nipt voor Jayjay.  

En dan nog een laatste proef voor Yuki, Anouk en Jayjay. En eindelijk een fysieke proef. Een paalhang proef. Gewoon vatklampen en zo lang mogelijk blijven hangen. Jayjay en Anouk zijn sterk en Yuki lijkt me wat minder sterk dus hoopte ik dat Yuki als eerste af zou vallen.

De laatste kans, alles of niets!

Alle drie hingen ze met geslote ogen en opperste concentratie in de paal. Waarbij Yuki het onrustigste leek te hangen. Hij verpakte zich vaker dan de anderen die stijf en met gesloten ogen in de paal hingen. En inderdaad de onrust bij Yuki had een reden, hij was kracht aan het verliezen en gleed dan ook als eerste de paal af en voor hem betekend dit einde expeditie.

Met Jayjay en Anouk over dacht ik dat Jayjay de meeste kans had maar op een gegeven moment zag je dat hij het moeilijk kreeg, ook hij ging zuchten, moest zich verpakken en gleed daarna bijna in slowmotion naar beneden. Maar als je eenmaal gaat glijden kun je dat niet meer stoppen en ook Jayjay zijn expeditie eindigt hier en Anouk wordt de 4e finalist.

Yuki geeft aan dat hij hier heeft ontdekt wat vader zijn inhoudt. Jayjay heeft geleerd dat de leeuw niet altijd het luidste hoeft te brullen. En Robbert vind het te gek dat de finale wordt gespeeld door 3 vrouwen en een homo.

En met nog 1 aflevering, de finale, te gaan kan ik niet anders dan hopen dat dit echt een finale wordt in Robinson traditie met vuur maken, een fysiek gedeelte en iets van op doelen schieten zodat deze expeditie niet als een nachtkaars uitgaat. Want de halve finales waren in mijn ogen te vlak, te gezapig, misschien zelfs een beetje saai of slaapverwekkend en dat in een (te) lang seizoen.