EO´s Helden en Herrieschoppers  finalist Prix Jeunesse 2014

EO´s Helden en Herrieschoppers finalist Prix Jeunesse 2014

Geschreven door Pieter Jongsma

De EO-kinderserie ‘Helden en Herrieschoppers’ is geselecteerd voor de Prix Jeunesse 2014 in de categorie non-fictie in de leeftijd van 7 tot 11 jaar. Dit werd vandaag bekendgemaakt door de internationale organisatie. Prix Jeunesse is een internationale onderscheiding voor kinderprogramma's, ook wel de Oscars van kinderprogramma's genoemd.

De selectie van ‘Helden en Herrieschoppers’ geldt voor de inzending van de aflevering over de schilder Peter Paul Rubens, waarin presentator Klaas van Kruistum (bekend van Checkpoint) de rol van de rijke schilder vertolkt. In totaal werden meer dan 400 kinder- en jeugdprogramma's ingestuurd door Nederlandse omroepen en producenten voor de prestigieuze award. De internationale awards van Prix Jeunesse worden 4 juni in München uitgereikt.

Helden en Herrieschoppers
‘Helden en Herrieschoppers’ is een grappige en leerzame kinderserie over geschiedenis en geloof. In de afleveringen gaan presentatoren Klaas van Kruistum en Anne-Mar Zwart terug in de geschiedenis. Ze vertellen verhalen van bekende historische Nederlanders die ons land hebben gevormd. Het doel van de serie is om op een ludieke manier kinderen bekend te maken met het christelijke cultureel erfgoed van Nederland. Het programma is geproduceerd door Nachtzon Media, waarbij Mike Warmels verantwoordelijk is voor scenario en regie.

Er zijn in totaal 3 series gemaakt bestaande uit 23 afleveringen. Daarnaast is er speciaal lesmateriaal ontworpen bij deze serie voor basisscholen. Dit lesmateriaal is viaeo.nl/lesmateriaal te downloaden.

Aflevering over Peter Paul Rubens
In de aflevering over Peter Paul Rubens gaat het over één van de dodelijkste ziektes van de Middeleeuwen: de pest. Niemand was veilig voor deze ziekte, zelfs niet als je een rijke beroemde schilder was. Klaas kruipt in de huid van de schilder Rubens, die prachtig kon schilderen, maar ook te maken kreeg met deze verschrikkelijke ziekte. Ook poseert hij in deze aflevering naakt. Anne-Mar krijgt vieze grote bulten op haar gezicht om erachter te komen hoe het is om te leven met de pest. Vindt zij op tijd een geneesmiddel?
Deze en andere afleveringen zijn terug te kijken op de website van 'Helden en Herrieschoppers'.

Prix Jeunesse 2012
In 2012 won Checkpoint de kinderjuryprijs van de Prix Jeunesse 2012 in de categorie non-fictie (7 tot 11 jaar).