Bijzondere verhalen achter meesterwerken bij Het geheim van de Meester

Bijzondere verhalen achter meesterwerken bij Het geheim van de Meester

Geschreven door Pieter Jongsma

AVROTROS komt met het tweede seizoen van Het geheim van de Meester een tweeluik, over een opmerkelijk werk van Vincent van Gogh. In 1886 schilderde Vincent van Gogh op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen een klassieke pose van twee worstelaars. Het werk was in de ogen van zijn docent onder de maat; hij werd teruggeplaatst van de schildercursus naar de tekenklas.

Van Gogh vertrok met het doek naar zijn broer Theo in Parijs en gebruikte het als ondergrond voor een nieuw schilderij: 'het Stilleven met Akkerbloemen en Rozen'.

Het geheim van de Meester-team reconstrueert beide schilderijen en reist in het spoor van Van Gogh naar Parijs. Deze, en meer bijzondere verhalen, komen in het nieuwe seizoen van Het geheim van de Meester opnieuw tot leven; op tv en in het theater.

Achter ieder meesterwerk die in de acht afleveringen van dit seizoen voorbijkomen schuilt een bijzonder verhaal. Zo ontdekte restaurator en teamlid Michel van de Laar tijdens een eerdere restauratie van 'Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem' van Rembrandt van Rijn dat er iets bijzonders verborgen ligt in de verf: een haar van Rembrandt.

Dit seizoen maakt AVROTROS vanuit theaters door het hele land ook opnamen voor het programma Het Geheim van de Meester College. In de theaters vinden ontmoetingen plaats tussen kunstliefhebbers en het Het geheim van de Meester-team.

Het geheim van de Meester, vanaf dinsdag 5 september 8 weken om 21.20 uur op NPO 2