'De Luizenmoeder is een feest van herkenning'
Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:Na vier weken kan er wel gezegd worden dat De Luizenmoeder hét succes van 2018 is. De comedyserie rondom een basisschool is een enorm succes. Afgelopen zondagavond keken er maar liefst 3,4 miljoen mensen. Iedere week lijken de kijkcijfers te groeien. Maar waar komt het succes vandaan? Gaat het er op de huidige basisschool echt zo aan toe? Showbizznetwork ging op onderzoek uit om deze vraag te beantwoorden.
Showbizznetwork sprak met Aart Holtman, directeur van een basisschool in Zwartsluis. Hier is hij nu alweer vier jaar werkzaam als directeur. 'De Luizenmoeder is een enorm succes, dat komt doordat het een feest van herkenning is, aldus de directeur. Er zit een soort kern van waarheid in.
Er zit in iedereen wel een 'juf Ank' aldus de directeur. Op de Wijngaard Accrete zit in ieder geval geen typische juf Ank. 'Er is geen docent zoals juf Ank. Bij ons mag je jezelf zijn'.
In De Luizenmoeder is een scene tussen juf Ank en Hannah (een rol van Jennifer Hoffman). Hierin gaat het over de communicatie via WhatsApp. De communicatie op deze basisschool gaat ook via een soort WhatsApp.'Er komt iedere twee weken een nieuwsbrief. Daarnaast is er een Parro, een soort WhatsApp groep. Iedere groep heeft een eigen groepsapp waarin ouders met de docenten kunnen comminiceren. Dan moet je denken aan praktische zaken, zoals vandaag gaan wij schaatsen in plaats van zwemmen. Voor de ouders is dat ook heel handig. Het is een snelle manier van communiceren. Zeker in de huidige tijd is dat een snelle manier van informatie delen.
Het succes van De Luizenmoeder is ongekend. Het succes van De Luizenmoeder komt niet zomaar aanwaaien. 'Het is een combinatie van verschillende factoren. Het zijn allemaal individuele typetjes. Iedereen heeft een eigen ervaring met de basisschool. Het is een feest van herkenning. Daarnaast vond de directeur dat de cast ook bijzonder goed is. Ilse Warringa is bijvoorbeeld iemand die bijzonder goed gecast is. Vooral op social media is zij immens populair. Iedereen zingt moeiteloos 'Hallo allemaal' mee.
'De televisie in de huidige vorm zal in de toekomst verdwijnen' volgens de directeur. Maar toch stijgen de kijkcijfers iedere week weer. Er mag namelijk weer gelachen worden. De Luizenmoeder zoekt iedere week weer een grens op. Soms wordt de grens overtreden en soms ook niet.
Na vier weken is de scherpe kant er wel vanaf, volgens de directeur. 'Natuurlijk wordt er op maandagochtend over gesproken'. Iedere docent wil maar wat graag het over De Luizenmoeder hebben. De basisschool heeft zelf iets bedacht. Zo hebben zij een lied gemaakt op de melodie van 'Hallo allemaal' het lijflied van juf Ank. Deze zal gezongen worden door groep 1 tot en met 8 bij de opening van een project. Hieruit wordt wel duidelijk dat het succes van De Luizenmoeder ongekend hoog is.
In De Luizenmoeder is er ook een overijverige moeder, Nancy (gespeeld door Bianca Krijgsman). Van ouders wordt soms gevraagd om vrijwilligerswerk te doen. Maar het hoeft allemaal niet zo extreem als in De Luizenmoeder.'Er is een klusjeslijst voor ouders. Hier staan allerlei activiteiten die zij kunnen doen. Iedere hulp wordt gewaardeerd, maar zodra kinderen de basisschool verlaten, stopt ook de vrijwilligerswerk voor de ouders'. Hieruit kan wel geconcludeerd worden dat er geen 'Nancy' op deze basisschool werkt.
Dan heb je ook nog een typetje, Volkert (gespeeld door Henry van Loon). Het screenen van nieuwe medewerkers is heel belangrijk. Dat is iets wat heel belangrijk is. 'Ouders moeten vertrouwen hebben in onze docenten. De veiligheid van het kind staat voorop'. Verder komt er een VOG aan te pas. Dat is een Verklaring Omtrent Gedrag. Dat geldt voor zowel docenten als langdurige vrijwilligers.
In groep 3 is een 'zwaai protocol'. Op De Wijngaard gaat dat wel even anders. Met een lach zei de directeur; 'Bij ons is er geen zwaaiprotocol'. Maar het is wel weer een feest van herkenning. In groep 1 en 2 is er aandacht voor ieder kind. Ouders mogen de klas even in, maar die blijven niet zo lang plakken als in de serie'.
Humor staat natuurlijk centraal in De Luizenmoeder. Soms zoekt De Luizenmoeder een grens op. 'Het moraal besef is heel belangrijk. Iedereen die kijkt weet natuurlijk dat het er niet echt zo aan toe gaat'. Maar in de huidige tijd lachen wij wel, maar zijn wij ook snel aangebrand.
'Je kunt niet voor iedere issue een oplossing hebben' aldus de directeur. Daar zit een mooie boodschap in. Niet ieder probleem is op te lossen. Het is maar net hoe je daar mee omgaat. 'Zolang je iedereen maar in hun waarde laat'.
Communicatie verloopt vandaag de dag veel via een groepsapp. Maar in hoeverre is social media van belang. 'Wij gebruiken Facebook voor leuke dingen. Wanneer Sinterklaas op school is, maken wij foto's voor op Facebook. Ouders kunnen deze dan snel bekijken en eventueel delen.
In De Luizenmoeder lijkt iedere docent haar eigen regels te hanteren. Daar is op De Wijngaard geen sprake van. 'Iedereen weet wat de regels zijn. Maar iedere leerkracht mag accent er op leggen. Afspraken maak je samen als team. Daaruit vloeien regels waar iedereen zich aan houdt. Er is dus geen juf Ank op deze basisschool die er eigen regels op na houdt.
Er zijn natuurlijk overeenkomsten en verschillen tussen De Luizenmoeder en De Wijngaard.'Natuurlijk. Er is een school, er zijn klaslokalen en zijn docenten en er zijn leerlingen. Maar wij eten geen pizza tijdens overleg met docenten en ouders'. Zelf moest ik wel lachen om deze samenvatting. Humor is zeker aanwezig op deze basisschool.
Het 'gedoe' in De Luizenmoeder is op de basisschool niet aan de orde. 'De kern is het onderwijs, dat staat voorop. Wij zetten in op de groei van het kind. Ieder kind moet zijn talent kunnen ontwikkelen. Het daadwerkelijk onderwijs (lesgeven) komt niet tot uiting in De Luizenmoeder'. Dat mis je wel in De Luizenmoeder. 'Bij ons mogen de leerlingen tot bloei komen'.
De Luizenmoeder geeft geen verkeerd beeld van het basisonderwijs. 'Neem Toren C, daarvan denkt ook niet iedereen dat het er zo aan toe gaat in het kantoorleven'. Dat is niet raar, maar wel heel bijzonder. Want zelf vergeleek ik De Luizenmoeder ook al eens met Toren C. Over toeval gesproken! 'Wij moeten er niet te zwaar aan tillen'. Wanneer je je normale verstand gebruikt dan weet je dat De Luizenmoeder alles uitvergroot'.
Bij deze basisschool staat passend onderwijs voorop. Er wordt goed naar het kind gekeken. De veiligheid van het kind staat voorop. Daarnaast wordt er gekeken naar alle mogelijkheden. Iedereen is welkom op deze basisschool. Dat is wel dé boodschap van deze basisschool.
De Wijngaard is heel erg veranderd. Het ziet er zowel van binnen als van buiten compleet anders uit. De sfeer die ik proefde was positief. Er hangt een positieve sfeer. De directeur is een open en vriendelijke man met gevoel voor humor. Want dat heeft een basisschool wel nodig; humor. Humor die voor iedereen, ouders, leerlingen en docenten gelijk is.
De Luizenmoeder is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 3.
Foto: Showbizznetwork