Mogelijk einde aan Blik op de Weg of Wegmisbruikers

0314_WegmisbruikersWaar tot voor kort de 26 politiekorpsen zelf bepaalden aan welk tv-programma ze meewerkten, is dat sinds 1 januari aan de nationale politie. En dat zal de kijker merken. Dat bevestigt zegsman Rob Luijten in De Volkskrant. Volgens Luijten is er veel overlapping en krijgt de kijker nu de indruk dat agenten ‘alleen maar achter snelle auto’s aan jagen’. Mogelijk wordt gestopt met Blik op de Weg of Wegmisbruikers. “Het kost ons ook veel tijd en energie, we moeten een goede afweging maken.

Het kan ook zijn dat Blik op de Weg of Wegmisbruikers minder op elkaar moeten gaan lijken. “Wat is precies het format? Welke boodschap willen wij uitdragen? Het kan betekenen dat Wegmisbruikers en Blik op de Weg minder op elkaar moeten lijken. In het ene programma meer aandacht voor verkeersregels, in de andere meer over de veelzijdigheid van het politiewerk.”

Hoe dan ook gaat er wat veranderen. “We maken lopende contracten af, maar voor het overgrote deel van de aanvragen betekent het dat we streng naar de inhoud gaan kijken. Wat is de bedoeling; ‘leuke tv’, mag geen argument meer zijn. Nee, het moet nuttig zijn en het moet aan onze reputatie bijdragen.

Ook worden de contracten aangescherpt. “In alle nieuwe contracten staat dat de beelden nooit langer dan 1 jaar mogen worden uitgezonden. Dus herhalingen van oude beelden zijn daarna niet meer mogelijk. Dit voorkomt problemen zoals vorig jaar met RTL’s Stop Politie! en andere herhalingen waarin mensen of agenten in beeld kunnen komen die allang niet meer voor ons werken of zelfs overleden zijn.”

Programma’s die in ieder geval doorgaan zijn Het Politiebureau (Nederland 1) en Unit Luchtvaartpolitie (RTL 4), omdat deze volgens de politie ‘toegevoegde waarde’ hebben. Blik op de Weg en Wegmisbruikers kunnen in elk geval nog de komende maanden mee met de politie.

Al met al zullen we niet minder, maar juist meer op televisie te zien zijn, maar hopelijk met meer diepgang; een veelzijdiger beeld van het politiewerk.”

© Mediacourant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *