Nieuwsuur uit kostenoverwegingen semi-live

0905_NieuwsuurNieuwsuur komt zaterdag niet live, maar semi-live uit Syrië om geld te besparen. Dat vertelt hoofdredacteur Joost Oranje aan Volkskrant.nl. Presentator Twan Huys neemt de uitzending een dag eerder op. “Dat is om het zo goedkoop mogelijk, maar toch professioneel te houden. Voor een liveverbinding betaal je straalkosten per minuut, maar heb je ook een regisseur nodig, extra camera’s, cameramensen“, zegt Oranje, die zelf niet meegaat naar het Midden-Oosten.

De opnames op een vluchtelingenkamp bij de Turks-Syrische grens vergen niet al te veel personeel. “De ploeg daar bestaat uit verslaggever Jan Eikelboom, zijn cameraman, een fixer – iemand die ter plaatse van alles regelt – en straks dus Twan Huys, die vandaag vertrekt.

Ze sturen het materiaal na de opname op vrijdag al via internet naar Hilversum. “Voor de zekerheid. Vervolgens vliegen ze beiden terug naar Nederland om het originele materiaal te kunnen monteren.”

Huys zal Nieuwsuur zaterdag ‘openen’ zonder Nieuwsuur-decor in Syrië, waarna de nieuwspresentator het overneemt vanuit Hilversum, om vervolgens weer terug te schakelen naar Syrië.

© Mediacourant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *