Programmamaker Ellen Blazer (81) overleden

538-ellenblazer-voor-uitgelichtProgrammamaker en regisseur Ellen Blazer, die jarenlang samenwerkte met Sonja Barend, is overleden. Blazer stierf dinsdagochtend op 81-jarige leeftijd na een kort ziekbed in haar woonplaats Hilversum, liet de VARA dinsdagmiddag weten.

“De mooiste samenwerking, de dierbaarste vriendschap, een groot geluk, tijdperk ten einde”, reageert Barend, die bijna twintig jaar met Blazer werkte. Blazer was eindredactrice van programma’s als Sonja’s Goed Nieuws Show, Sonja op Zaterdag en Sonja op Zondag.

Daarnaast stond Blazer aan de wieg van kennisquizzen als Per Seconde Wijzer en Twee voor Twaalf. “Ellen heeft mij en veel anderen geleerd hoe je televisieprogramma’s moet maken die iets met je doen, die ergens over gaan, maar die ook leuk zijn om naar te kijken”, reageert Kees Driehuis, presentator van Per Seconde Wijzer. “Ze was heel stimulerend en vernieuwend. En daarnaast was ze tot op het laatst een gastvrije, grappige en vrolijke overlever.”

Blazer ging in 1996 met pensioen. In 2007 won ze, samen met Barend, de Ere Zilveren Nipkowschijf voor haar gehele oeuvre. Twee jaar geleden maakte documentairemaker Coen Verbraak de film Ellen Blazer: Schitteren in de Schaduw, die dinsdagavond wordt uitgezonden door de VARA.

“De rol van Ellen Blazer in de geschiedenis van de Nederlandse televisie in het algemeen en die van de VARA in het bijzonder is van onschatbare betekenis”, reageert VARA-programmadirecteur Frans Klein. “Ze was een ‘kleine, grote vrouw’, die geen moeite had met een plek op de achtergrond. De VARA denkt met veel respect en warmte aan haar terug.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *