Pronkstukken en Prullaria in nieuw seizoen Avro’s Tussen Kunst & Kitsch

8116373583_6beaab4662_mVanavond is Tussen Kunst & Kitsch terug met een reeks van acht afleveringen. Het programma heeft een nieuwe, frisse uitstraling in de vorm van een nieuw decor. De eerste aflevering van dit nieuwe seizoen komt uit kasteel Bergh in ’s- Heerenberg. Zoals altijd zien presentatrice Nelleke van der Krogt en haar experts tal van diverse objecten langskomen. Zo is er een grafvaas van terracotta te zien en een opvallende devant de corsage.

 

De grafvaas dateert uit de 4e eeuw voor Christus en komt uit Zuid-Italië. ‘’De gedecoreerde vaas was hoofdzakelijk bedoeld als sierstuk op een graf’’vertelt expert klassieke archeologie Mieke Zilverberg. De ‘devant de corsage’ (de broche) is afkomstig uit Frankrijk uit de tijd van Napoleon III. Juwelendeskundige Martijn Akkerman legt uit dat de dames hem droegen in het midden van de boezem. ‘’Hoe groter de boezem, hoe mooier het sieraad uitkwam’’.

Expert niet-westerse kunst Jaap Polak stuit op enkele fraaie staaltjes kitsch, zoals een protserig juwelenkistje uit Japan en een anderhalve meter hoog Afrikaans beeld.

‘Tussen Kunst & Kitsch’ vanaf morgenavond elke woensdag om 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *