Recensie: De nieuwe Rijdende Rechter

”Dat is mijn uitspraak en zo zit het”

rijdendeEindelijk is er weer een nieuw seizoen van de Rijdende Rechter van start gegaan. Dinsdagavond rond de klok van 22.30 uur was het presentatrice Jetske van den Elsen de kijker welkom heette. Zoals ook in eerdere seizoenen is Jetske de vaste presentatrice van dit KRO-NCRV programma. Daar is niets aan veranderd in het nieuwe seizoen.

Maar de rechter zelf is wel veranderd. Frank Visser, die ruim twintig jaar hét gezicht was als Rijdende Rechter. Onlangs stapte meester Visser over van de publieke omroep naar SBS6. Er viel dus een gat in een kijkcijferkanon van de dinsdagavond. Wie kon er nu de plek van de Rijdende Rechter overnemen?

”Een nieuwe Rijdende Rechter”

Vanaf dinsdagavond nam meester John Reid de plek van meester Visser over. Aan hem de (moeilijke) taak om het populaire programma een nieuw gezicht te geven. In de eerste aflevering krijgt meester Reid het meteen al moeilijk. Dat buren soms ruzie kunnen maken, is niets nieuws. Maar de mensen in deze aflevering, zijn alles behalve vriendelijk.

Een typisch geval van een ouderwetse burenruzie. Het is meteen duidelijk dat de buren niet met elkaar communiceren. Aan het begin van dit nieuwe seizoen is niets veranderd. Eerst krijgt de kijker een beeld van de situatie. Die situatie wordt zoals altijd prima in kaart gebracht. Ook in 2016 kunnen de mensen niet zonder de Rijdende Rechter. Andersom kan de Rijdende Rechter ook niet zonder dit soort mensen.

”Een compleet vernieuwde inrichting”

In een geheel vernieuwde studio in Slot Zeist worden de buren nogmaals aan het woord gelaten. Ondanks de vernieuwde stijl in de studio, is er niets veranderd. Presentatrice Jetske probeert nog een beetje olie op het vuur te gooien. Dit doet zij op een zo onopvallende manier, maar toch kan het de kijker opvallen. De discussie bij Jetske loopt steeds verder op. Daaruit blijkt wel dat de Rijdende Rechter orde op zaken moet stellen.

Dan de Rijdende Rechter, meester Reid. Hoe gaat hij naar zijn eerste televisie zaak kijken? Het valt meteen op dat deze rechter zichzelf voorstelt. Dat is iets wat meester Visser nooit echt deed. Met een kleurrijke sjaal gaat meester Reid de zaak onderzoeken. Wie weet is dit een eigen kenmerk van de nieuwe rechter. Ook valt het op dat meester Reid serieus genomen wordt door de ruziënde buren.

”Spannende eerste keer op televisie”

Toch kan de kijker merken dat meester Reid een tikje nerveus is. Het is tenslotte ook zijn eerste zaak op televisie. Maar hij krijgt zeker de voordeel van de twijfel. Iemand opvolgen is nooit eenvoudig, dus een eerlijke kans is zeker op zijn plek. Nadat alles bekeken was, werd het langzaam maar zeker tijd voor de hoorzitting. Hierbij liepen de spanning opnieuw hoog op.

In de hoorzitting komt meester Reid ook heel serieus over. Hij stelt vragen en probeert een helder beeld te krijgen. Ook wordt hij een beetje persoonlijk, net zoals meester Visser wel eens werd. Meester Reid komt over als een man die verstand van zaken heeft. Waarschijnlijk maakt het voor de kijker niet heel veel uit welke rechter uitspraak doet. Meester Visser was een man die jarenlang hét gezicht, maar het draaide natuurlijk allemaal om de zaken zelf.

De ruzie’s tussen de buren was natuurlijk één van de reden voor de kijker om dit programma te bekijken. Wel zal het voor veel kijkers wennen zijn om een nieuwe Rijdende Rechter te zien. Gelukkig heeft de KRO-NCRV niets veranderd aan de basis van het succesvolle programma. Op de inrichting van de studio na, is alles bij het oude gebleven. Dit zal de kijker zeker kunnen waarderen.

”Ingrijpen mag best wel hoor”

Orde houden is iets wat meester Reid nog kan leren. Zijn voorganger deed dat op geheel eigen wijze en kreeg ook veel voor elkaar. Waarschijnlijk zal meester Reid dit nog moeten leren. Het is voor hem ook allemaal nieuw. Iedereen verdient een kans. Na de hoorzitting volgde natuurlijk de uitspraak in deze zaak.

De Rijdende Rechter, meester Reid, deed zijn allereerste uitspraak op geheel eigen wijze. Het is niet heel anders dan zijn voorganger. Hij heeft de zaak bekeken en heeft zijn mening erover gevormd. Nadat meester Reid alles benoemd had, deed hij een magische uitspraak: ”dat is mijn uitspraak en zo zit het”! Een compleet nieuwe slogan en uitspraak voor een nieuwe Rijdende Rechter.

De nieuwe Rijdende Rechter, het is even wennen. Een nieuw gezicht, maar gelukkig met de vertrouwde Jetske. Beide zullen samen dit programma samen groot houden. De kijker houdt van dit soort televisie. Of dit nu ook echt zo is, hangt van de kijkcijfers af. Maar deze Rijdende Rechter is iemand die zeker een aantal jaar zal blijven.

Dit is mijn recensie en daar zult u het mee moeten doen, dank u wel!

Welkom meester Reid en fijn dat u anders bent dan uw voorganger!

De Rijdende Rechter is iedere dinsdagavond om 22.25 uur te zien bij de KRO-NCRV op NPO 1.

Bekijk de Rijdende Rechter terug via TVblik. 

4 comments on “Recensie: De nieuwe Rijdende Rechter

 1. Jeroen van Dijk schreef:

  Een zeer onbevredigend oordeel omdat geen poging gedaan is eisen tegen elkaar uit te ruilen.
  Mij ontbreekt de menselijke maat.
  Wat klein begon is uitgegroeid tot een enorme schadepost voor een van de partijen.
  Dit had de Rijdende rechter moeten voorkomen.

 2. Maria Smit schreef:

  Betreft uitzending 15 maart 2016
  Een voor mij heel teleurstellende en gemakkelijk genomen rechterlijke beslissing.
  Het aspect discrimatie tw het toestaan door de gemeente tot kappen van de bomen op een andere vergelijkbare locatie en het weigeren te kappen bij de aanklager is niet aan de orde gekomen terwijl naar mijn idee de zaak daarom draaide.
  De aanklager had teveel eisen(schadevergoeding, excuusbrief enz ) wat de rechter alle escapes gaf het werkelijke probleem te omzeilen.
  De gemeente ambtenaar kreeg ruim baan en het werd hem nergens moeilijk gemaakt.
  Als deze tendens zich doorzet en deze rechter zich er zo partijdig en gemakkelijk van af blijft maken ga ik, als trouwe kijker van alle de npo zenders,dit programma mijden.
  Het biedt me dan nl niets meer en populisme is er al genoeg

 3. Muse schreef:

  Mr. Reid kiest m.i. te veel de kant van de gevestigde orde. Een hele straat die last heeft van een bomensoort hoeft niet te worden gehoord. Ook niet de man die te horen had gekregen (met getuige) dat een boom zou worden weggehaald en daarop zijn zonnepanelen had besteld en nu ook weer de drie scholieren die hun fietsen plaatsten waar niemand er last van had, behalve een over ijverige congierge. En dat die uitspraak op het eind, zo goed geformuleerd door mr. Visser: “en daar moet u het mee doen”, is voor de kennelijk alles wtende Reid: “en zo is het.”

  Nee, geen succes die vervanging wat mij betreft.

 4. R.de Koster schreef:

  Vanavond 11 april 2017 ging mr. Reid zwaar af, hij gedroeg zich zeer vooringenomen en kleineerde de buitenlandse meneer. De buitenlandse meneer stond gelukkig in zijn recht, daar kon Mr. Reid gelukkig niet onderuit. Zeer onproffesioneel vond ik hem en hij heeft duidelijk lang niet de kwaliteit en integriteit van zijn voorganger Mr. Frank Visser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *