Recensie: Rad van Fortuin

”Fijn om het geliefde rad weer te zien”

rad vanSBS6 komt vanaf maandag met een remake van het spelprogramma Rad van Fortuin. De presentatie is in handen van André Hazes jr. Als kijker zie je dat het presenteren iets is wat André nog moet leren. Maar eerlijk is eerlijk al het begin is moeilijk. Het is jammer dat er geen duidelijke uitleg van het spel aan bod is gekomen.

Het lijkt wel alsof het allemaal snel moet gaan. Maar het decor ziet er wel heel mooi uit. De kijker kan zien dat hier veel werk in heeft gezeten. Ook is de leader is compleet aangepast. Deze is nu helemaal ingesteld op deze tijd. Vroeger klonk de leader heel anders. Vroeger was het een spelletje waar het hele gezin voor thuis bleef. Of dit nu ook gebeurd is nog maar sterk de vraag. 

”Gedigitaliseerd”

Gelukkig is er in ieder geval één onderdeel gelijk gebleven. Het geliefde rad is nog altijd te zien. Het zou ook raar zijn als het rad zou verdwijnen. Maar het is wel jammer dat het bord gedigitaliseerd is. Vroeger draaide de assistente de bordjes nog handmatig om. Nu gaat het allemaal met een eenvoudige druk op het bord. Allemaal nieuw, hip en helemaal van deze tijd. Tenminste dat lijkt de bedoeling van het Rad van Fortuin 2.0.

Een spel van vroeger terug halen naar de toekomst. Je moet er maar op komen. SBS6 hoopt hiermee succes te behalen. Het is wel slim om het spelprogramma nu al in te zetten. Nu Goede Tijden, Slechte Tijden nog niet te zien is op RTL 4, zullen er zeker mensen gaan kijken. De mensen die het spelprogramma van vroeger kennen zullen het zeker gaan vergelijken.

Zelf ben ik ook opgegroeid met het Rad van Fortuin. Het idee is heel leuk om dit spelprogramma terug te halen. Maar als je dit dan doet, doe het dan ook goed. Zorg voor een goede inleiding, een duidelijke uitleg en zorg dat de focus niet teveel ligt op de presentator. Het zou allemaal om het spel moeten ‘draaien’.

”Een assistente met praatjes”

Wat ook opvallend is, is de rol van assistent. Vroeger zag je als kijker altijd een assistent die niets anders deed dan bordjes omdraaien. Nu heeft de assistent behoorlijk veel praatjes. Dat zal voor de meeste kijkers ook behoorlijk wennen zijn. Ik zal niet zeggen dat het irritant is, maar erg prettig is het ook niet. Het is iets wat de kijker niet gewend is. Want wat houden wij van vergelijken (vroeger was alles beter?!).

Het deuntje wat tijdens het draaien aan het rad te horen is, is behoorlijk irritant. Waarom dit is toegevoegd is mij een groot raadsel. Het Rad van Fortuin moet hiermee een jonge doelgroep aanspreken. Of dit ook gaat lukken is nog maar de sterk de vraag. De kandidaten lijken ook niet helemaal te snappen hoe ze een letter moeten omschrijven.

Vroeger zeiden de kandidaten nog zoiets als ‘doe mij maar de s van Simon’. Nu wordt alleen de letter benoemd. Maar misschien valt dit alleen mij op. Misschien vinden andere mensen dit minder storend. Al met al is het heel erg wennen allemaal. Het is vernieuwd, het is anders, het is opvallend en het is vrij snel. Misschien gaat het allemaal wel een beetje té snel.

”Waar is Lucille als je haar nodig hebt?!”

Voor mij komt het ook een beetje rommelig over. Het mag wel iets strakker allemaal. Meer duidelijkheid, meer speluitleg en meer het gevoel van vroeger. Er is zoveel aandacht aan besteed, dat het leek alsof SBS goud in handen zou hebben. Maar of het ook echt goud gaat worden is nog maar even de vraag. Het is geen spelprogramma die ik vaker zal bekijken.

Nu heeft SBS6 sinds kort een spelkoningin in huis gehaald. Lucille Werner stapte onlangs over van de AVROTROS naar SBS. Ik snap niet waarom ze dit spelprogramma niet aan Lucille hebben over gelaten. Zij had dit misschien ook heel goed kunnen presenteren. Alle respect voor André, maar ik vind hem geen presentator. Bij een spelprogramma hoort iemand die meer ervaring heeft met presenteren.

Iedere werkdag kan de kijker ‘genieten’ van het Rad van Fortuin. Over twee weken zal de concurrentie enorm hoog zijn. Zowel het NOS Journaal van 20.00 uur als ook Goede Tijden, Slechte Tijden zal recht tegenover dit spelprogramma staan. Dat zal SBS zeker aan haar kijkcijfers gaan merken. Maar goed het is  wel dapper van SBS dat ze dit aandurven met André.

Ik mis de gezelligheid van vroeger. Ik mis Leontine, ik mis Hans. Ik mis ook de manier waarop de letters worden omschreven. In 2016 moet blijkbaar alles maar snel gebeuren. Hoe sneller hoe beter, terwijl rust een redmiddel zou kunnen zijn. Het idee is leuk, een spelprogramma van vroeger terug halen. Maar heel eerlijk gezegd zag ik liever Lingo terug keren bij SBS met Lucille.

Het Rad van Fortuin is iedere werkdag om 20.00 uur te zien bij SBS6.

Bekijk het Rad van Fortuin terug via TVblik. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *