Recensie: Spreekrecht
Geschreven door Sebastiaan BoersDinsdagavond kwam RTL 4 met het nieuwe programma Spreekrecht. In Spreekrecht volgt Angela Groothuizen mensen die gebruik maken van hun spreekrecht. Sinds 2005 kunnen slachtoffers van ernstige misdrijven gebruik maken van hun spreekrecht. Dat levert veel emotionele verhalen op. Maar Angela biedt een luistert oor aan de slachtoffers.
Dat doet zij op een hele goede wijze. Angela past perfect in dit programma. Zij is iemand die rust uitstraalt en mensen laat uitpraten. Spreekrecht biedt op een goede manier ondersteuning aan slachtoffers van misdrijven. Toch doen de slachtoffers zelf hun verhaal. Zij vertellen op en eerlijk over wat hen is overkomen. Dat is toch wel heel bijzonder voor de kijker. Normaal gesproken hoor je deze verhalen nooit op deze manier.
'Anders dan Opsporing Verzocht en Opgelicht?!'
Wat Angela ook aangaf in verschillende programma's; er gaat teveel aandacht uit naar de daders. In Opsporing Verzocht (AVROTROS) is vrijwel alleen aandacht voor de daders. Zij proberen er alles aan te doen om daders op te sporen. In Opgelicht?! (AVROTROS) wordt ook volop stil gestaan bij de daders. De slachtoffers komen wel aanbod, maar het draait allemaal om de daders.
Spreekrecht draait die rol nu eens om. Het is nu eens tijd om er te zijn voor de slachtoffers. Zij hebben een verhaal, zij hebben een stem, zij willen laten horen wat hen is overkomen. Dat is behoorlijk dapper om zoiets op televisie te vertellen. Het neemt de aandacht voor de daders in één klap weg. Er is wel ruimte voor de daders, maar het gaat nu om de slachtoffers.
RTL 4 brengt Spreekrecht mooi in beeld. Het verhaal wordt eerst in kaart gebracht. Daarna volgt Angela de slachtoffers in de rechtszaal. Daar is dan weer een confrontatie tussen slachtoffers en daders. Maar die confrontatie loopt niet uit de hand, zoals bij programma's als De Rijdende Rechter (KRO-NCRV). Dat maakt Spreekrecht ook wel uniek en bijzonder.
'Dapper om het verhaal open op televisie te vertellen'
Het is ook goed dat het spreekrecht er is. De rechters én ook de daders moeten horen wat er is gebeurd. Voor de kijker kan dit ook hele bijzondere televisie zijn. Zelf is het erg bijzonder om zulke verhalen te horen. Je leeft als kijker helemaal mee met de slachtoffers. Je ziet dat het de slachtoffers een beetje helpt. Zij moeten hun verhaal kunnen vertellen.
In iedere aflevering komen twee verhalen aanbod. Vooral de beelden vanuit de rechtbank zijn behoorlijk heftig. De emoties van de gezichten van de slachtoffers worden goed in beeld gebracht. Dat klinkt misschien heel gek, maar Spreekrecht laat alles goed zien. Het is een programma met een goede boodschap. De boodschap is namelijk dat er ook geluisterd moet worden naar de slachtoffers.
Wat Spreekrecht ook goed doet, is de zorg voor, tijdens én na de rechtszaak. Er zijn mensen die de slachtoffers goed bijstaan. De rol van Angela is wellicht klein, maar wel belangrijk. Zij laat merken dat zij zeer betrokken is bij de mensen die gebruik maken van hun Spreekrecht. In de eerste aflevering, van dinsdagavond, liet Angela goed merken dat de verhalen haar ook raken.
Spreekrecht is een nieuw en vooral bijzonder programma. Angela is in Spreekrecht prima op haar plek. Het is een programma wat prima past op de dinsdagavond. Eindelijk wordt er eens stil gestaan bij de slachtoffers en bij het spreekrecht. Bovendien is het heel dapper van de slachtoffers om hun verhaal op deze manier op televisie te vertellen.
Spreekrecht is iedere dinsdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.