Antoinette Hertsenberg biedt petitie aan voor experiment met basisinkomen

Antoinette Hertsenberg biedt op dinsdag 14 november een petitie aan in de Tweede Kamer, dat de politiek oproept een experiment te starten met een basisinkomen voor werkloze 55-plussers.

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt de petitie in ontvangst die al door ruim 76.000 mensen is ondertekend. Radar startte afgelopen juni de petitie naar aanleiding van de grote hoeveelheid reacties op de speciale uitzendingen die het AVROTROS-programma maakte over werkloosheid. 

Radar-presentator Antoinette Hertsenberg hoopt dat de petitie leidt tot een experiment: “We zijn ontzettend blij dat de petitie zo massaal ondertekend is. Het is een duidelijk signaal naar de politiek: er moet een serieus onderzoek komen, want te veel werkloze ouderen komen door de huidige regelgeving in de onderdrukking. Dat kunnen we, zeker in een land als Nederland, niet laten gebeuren”.

Het experiment zou kunnen bestaan uit 2000 mensen in de behandelgroep en 2000 mensen in de controlegroep. Mensen die willekeurig worden geselecteerd uit de Nederlandse bevolking tussen 55 jaar en de AOW-leeftijd en die (gedeeltelijk) werkeloos zijn, krijgen de keuze om mee te doen. Dat houdt in dat ze minimaal 5 jaar lang een basisinkomen ontvangen, maar ook onder aangepaste belastingregels vallen.

Radar is iedere maandag om 20.30 uur te zien op NPO1

Foto: AVROTROS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *