Het kwetsbare ecosysteem van het Caribisch gebied in nieuwe serie ‘Marine Life’

Het kwetsbare ecosysteem van het Caribisch gebied in nieuwe serie ‘Marine Life’

Geschreven door Pieter Jongsma

De serie ‘Marine Life’ vertelt in vijf thematische afleveringen het verhaal over de onderwaternatuur in Caribisch Nederland. In de eerste aflevering neemt astronaut en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF) André Kuipers in een kleine onderzeeër een bijzondere duik naar koraal op grote diepte.

“Koraalriffen zijn de kraamkamers van de zee’’, vertelt Kuipers. “Vanuit de ruimte kon ik ze als prachtige turquoise ringen rond eilanden zien liggen. Om het koraal nu vanuit een onderzeeër te zien is heel bijzonder. Je waant je onder water op een andere planeet, maar dan vol leven.’’

Caribische eilanden
Op Saba bezoekt ‘Marine Life’ het reservaat dat Nederland heeft ingesteld voor walvissen, dolfijnen en haaien. In het gebied, dat onderdeel vormt van de migratieroute tussen de Noordelijke IJszee en het Caribisch gebied, hebben de dieren rust en zijn ze gevrijwaard van desoriënterende invloeden, zoals sonar of dreunende scheepsmotoren. Op Bonaire wordt het uitbundige leven op en rond de koraalriffen in beeld gebracht, dat zo belangrijk is voor de bewoners van het eiland. Ook neemt de serie een kijkje bij het Caribbean Netherlands Science Institute, dat wordt geopend op Sint Eustatius. Het kenniscentrum wordt een uitvalsbasis voor wetenschappers van over de hele wereld, die onderzoek willen doen in het Caribisch gebied.