BNNVARA met documentaire over illegale orgaanhandel

BNNVARA komt aan de vooravond van het debat over actieve donorregistratie met de documentaire 2Doc: Donordrama. In de documentaire Donordrama duiken de makers Joost van der Valk en Mags Gavan in het illegale circuit van de orgaanhandel door zich voor te doen als potentiele kopers.

Ze dringen diep door in de wereld van tussenhandelaren, malafide artsen, advocaten en zien met eigen ogen hoe deze mensen misbruik maken van donoren die uit pure armoede bereid zijn hun nier af te staan.

In Nederland is een groot tekort aan donoren. Zo wachten er ieder jaar zeshonderd mensen op een nieuwe nier. Daarvan sterven er 75 doordat er voor hen niet op tijd een donornier beschikbaar is. Afgelopen jaar stemde de Tweede Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid in met de nieuwe donorwet. In het wetsvoorstel van D66 wordt iedere volwassen Nederlander donor, tenzij hij of zij aangeeft dat niet te willen. De nieuwe wet moet meer donoren opleveren. Voorafgaand aan de stemming debatteert de Eerste Kamer hier op dinsdag 30 januari over.

In 2Doc: Donordrama wordt de Nederlandse nierpatiënt Lammert gevolgd. Hij wacht al jaren tevergeefs op een nier en moet tot die tijd tien uur per dag, zeven dagen per week dyalyseren. De geringe beschikbaarheid van donoren stellen hem en andere  nierpatiënten voor een onmogelijk dilemma.

2Doc: Donordrama is maandag 29 januari om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *