BNNVARA met 2Doc: Toen ma naar mars vertrok

BNNVARA komt maandag met een documentaire die een uniek kijkje geeft in het leven van de eerste generatie Marokkaanse vrouwen in Nederland. In de docu Toen ma naar Mars vertrok portretteren filmmakers en broer en zus Abdelkarim en Asma El-Fassi het leven van hun moeder Noha. Zij verliet decennia geleden Marokko om herenigd te worden met haar man Ali, die eerder als gastarbeider naar Nederland was gekomen.

Het levensverhaal van de moeder van Abdelkarim en Asma El-Fassi staat model voor veel moslim-moeders die in de jaren ’70 naar Nederland kwamen en hier, zonder de moderne integratiemiddelen, een nieuw leven op moesten bouwen.

Abdelkarim: “Ik wil juist díe generatie Marokkaanse vrouwen beter belichten, om te laten zien dat het meer zijn dan alleen schimmen. Met name in een tijd waarin vaak de extremen van die cultuur getoond worden op televisie is het juist heel mooi om ook eens het normale te laten zien, in de hoop dat dat mensen dichter bij elkaar brengt.”

‘Toen ma naar Mars vertrok’ is een vervolg op de documentaire ‘Mijn vader, de expat’ (2014), waarin het leven van vader Ali geportretteerd wordt. Beide films werden eerder vertoond als uitverkochte theatervoorstellingen in o.a. de Koninklijke Schouwburg, Koninklijk Theater Carré en het Oude Luxor.

2Doc: Toen ma naar Mars vertrok is op maandag 15 oktober om 21.00 uur op NPO 2.

Foto: BNNVARA

Geef een reactie