Cover of Gecoverd?!: Happy New Year

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd?! neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

Op de eerste dag van 2019 staat het nummer Happy New Year centraal. Dit is een nummer die heel goed past op 1 januari. Het nummer is uitgebracht door de Zweedse band ABBA. Zij maakten van Nieuwjaarsdag iets speciaals. Een nummer die ieder jaar weer terugkomt, is wel heel bijzonder te noemen. Maar er zijn ook andere versies van gemaakt. Welke van de twee is nu beter, het origineel of toch de remix versie?

Gecoverd: ABBA.

ABBA heeft van Happy New Year een enorme hit weten te maken. Een nieuwjaarslied maken, dat doen niet veel artiesten hun na. Kerstnummers zijn er in overvloed, maar nieuwjaarsnummer niet. De sfeer in Happy New Year is heel gemoedelijk. De melodie van ABBA is tijdloos. Welk jaar het ook is, aan het begin van het nieuwe jaar moet je dit nummer luisteren.

Vaak is Nieuwjaarsdag een dag om bij  te komen. De avond ervoor, Oudejaarsavond, hebben de meeste mensen uitbundig gevierd. Dus is het begin van Nieuwjaarsdag een beetje pittig. Het voelt vaak aan als een zondagochtend. Daar past de muziek van ABBA natuurlijk perfect bij. Het is dan ook fijn wakker worden met dit toch wel rustige nummer. Een goede start van het nieuwe jaar begint gewoon bij ABBA.

ABBA  – Happy New Year:

Cover: Happy New Year (ABBA remix versie).

Er bestaan heel veel covers van de klassieker van ABBA. Neem nu deze remix versie, die sinds 2015 op YouTube te vinden is. Werkelijk niets is nog van de klassieker van ABBA over. De stemmen lijken wel te zijn vervormd door de dj. De melodie is alles behalve rustig te noemen. Maar dat is natuurlijk wel vaker bij een cover. Of je daar heel blij van moet worden is een tweede.

Het maken van een remix kan goed werken. Een doel kan zijn meer mensen bekend maken van een bestaande hit. Het spreekt dan zeker een andere doelgroep aan. Maar een klassieker, als die van ABBA, hoeft niet zo nodig een remix te krijgen. Want het kan soms ook wel negatief uit pakken. Mensen die het origineel kennen, kunnen schrikken van een remix versie. Want Happy New Year is toch echt een ABBA nummer, die geen remix nodig heeft.

Happy New Year – ABBA remix:

Conclusie:

ABBA’s Happy New Year is tijdloos. Dit is een muzikaal feit, welk jaar het ook mag worden. Aan het begin van het nieuwe jaar hoort ABBA’s hit. Geen remix met stampende beats of andere misvormde stemmen. Happy New Year moet gewoon blijven zoals die is. Het mag (en volgens mij is het dat ook al) een traditie blijven; op Nieuwjaarsdag hoort Happy New Year van ABBA.

Want wat is er nu fijner dan iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen? Ook dit is een traditie overal in de wereld. Op de eerste dag van een nieuw jaar, wens je iedereen een gelukkig nieuwjaar. Niet omdat het moet, maar omdat het gewoon hoort. Mede dankzij ABBA zullen wij dat ook nooit vergeten om te doen. Dus wij mogen ABBA wel bedanken voor deze hit. Een hit die ieder jaar weer terugkomt en het zelfde gevoel overbrengt, jaar op jaar.

Bij deze wil Showbizznetwork iedereen een heel gelukkig nieuwjaar toe wensen. Dat 2019 maar een mooi, fijn, bijzonder, liefdevol, gezellig en prettig mag zijn voor iedereen! 

Foto: Showbizznetwork.nl

Geef een reactie