EO onderzoekt de haat in Nederland

Presentator Johan Eikelboom gaat in de serie 3Onderzoekt: haat op zoek naar wat haat eigenlijk is en de oorzaken ervan. En hij onderzoekt wat we kunnen doen tegen haat.

Burenruzies, haat tegen boswachters, wraakgevoelens richting de moordenaar van je kind, ‘slutshaming’ op internet… Onze samenleving zit vol haat.Haat heeft verschillende gezichten en veel verschillende oorzaken. Johan ontdekt verschillende vormen van haat. Zo gaat hij op pad met een extreem rechtse jongen, die zichzelf ‘patriot’ noemt. 

In Groningen ontdekt Johan hoe de jarenlange frustraties en een diep gevoel van onrecht de Noordelingen in het aardbevingsgebied tot diepe haat tegen de overheid brengt. Johan onderzoekt wat er voor nodig is om te kunnen haten. Hoe ontstaat haat? Wetenschappelijk wordt het fenomeen haat geduid door professor Paul van Lange van de Vrije Universiteit (VU).

Woensdag 3, 10, 17 en 24 oktober, 22.00 uur, NPO 3.

Foto: EO

 

One comment on “EO onderzoekt de haat in Nederland

  1. Moslims schreef:

    Het verbaasde ons (als moslims) enorm om Ben in deze uitzending zo haatdragend te horen spreken. Ben was altijd enorm vriendelijk en in voor een praatje. Aan ons uiterlijk (baard, hoofddoek, gewaad) is duidelijk te zien dat wij moslims zijn. Waar was de haat van Ben op die momenten?

Geef een reactie