Floortje vanavond in verscheurd Jemen

Floortje naar het einde van de wereld begint vanavond aan de tweede aflevering van het seizoen. In de tweede aflevering is te zien hoe programmamaker Floortje Dessing in de hoofdstad Sana’s de Mexicaanse Gisela ontmoet.

Gisela werkt voor het Rode Kruis waar ze gevangenen bijstaat.  Nadat Floortje anderhalve dag met haar optrekt en haar spreekt over het dagelijks leven in het oorlogsgebied verandert de situatie plotseling volledig. Er breekt vlak naast de compound een hevig vuurgevecht los waardoor Floortje en het team van hulpverleners moeten schuilen in de kelder.

Na 48 uur te hebben vastgezeten kan het team worden geëvacueerd. Floortje: “Dit is de moeilijkste reis geweest die ik ooit heb gemaakt. Ondanks alle goede voorbereidingen en het wel afgewogen risico veranderde de situatie plotseling radicaal. Zo dicht had ik nog nooit bij het strijdtoneel gezeten. De aflevering is daardoor onverwacht veel persoonlijker geworden dan normaal, maar het draait om Gisela, waar ik grenzeloos veel respect voor heb.”

In de uitzending is te zien hoe Floortje na een week wachten aan de grens bij Djibouti eindelijk Jemen in mag. Omdat de cameraman geen visum krijgt hebben de mensen van Het Rode Kruis en Floortje zelf de uitzending gefilmd met telefoons en een in Jemen gehuurde camera. Vanwege de veiligheidsrisico’s verblijven ze met name op de compound van Het Internationale Rode Kruis in Sana’a, maar Floortje krijgt ook de kans om samen met Gisela de oude stad te bezoeken en bewoners te spreken.

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld vanavond om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.
 
Foto: BNNVARA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *