'Goed dat er tijdens Songfestival ruimte is voor discussie'

'Goed dat er tijdens Songfestival ruimte is voor discussie'

Geschreven door Daniël Schalk

Als wij de bookmakers mogen geloven wint Nederland morgen na 44 jaar weer het Eurovisie Songfestival, maar de onrust in Israël zorgt voor donkere wolken boven het Songfestival. De 64ste editie van het muziekevenement speelt zich af in de schaduw van het Israëlisch-Palestijns conflict.

RTL Nieuws-journalist Erik Mouthaan uitte vorige week kritiek op de journalisten in Tel Aviv, die vanuit een beveiligde zone verslag doen van het Songfestival. “Wat ik deze week heel goed vind is dat er ruimte is om de discussie te voeren waarom wij hier zijn”, zegt Jelmer Soes van Eurostory.nl.

Volgens Mouthaan sluiten de entertainmentjournalisten hun ogen voor de onrust in Israël, iets wat het literair-journalistieke Songfestival-platform Eurostory.nl niet doet. “Het enige wat wij willen doen is veel vragen stellen en materie tot ons nemen om grip te krijgen op de situatie hier”, vertelt Dave Boomkens van Eurostory.nl.

Boomkens, auteur van Het Grote Songfestivalboek en de onlangs verschenen biografie van Getty Kaspers, dook voor Eurostory.nl in het nummer van IJsland, waarin een horrorwereld wordt geschetst. “Dit is eigenlijk de enige act die zich indirect uitspreekt over de Israëlisch-Palestijnse kwestie”, vertelt hij.

De IJslandse band Hatari vertelt met hun nummer Hatrið mun sigra een bijzonder verhaal. “Als je je daarin verdiept en dat doe je bijvoorbeeld door naar Eurostory te gaan, dan zie je dat de eerste indruk van mensen is dat het een lied is dat haat predikt. Maar dat doet het juist niet, het doet het tegenovergestelde”, zegt Jelmer.

In het drieluik ‘Hoe politiek is het Eurovisie Songfestival’ van Eurostory.nl gaat Dave Boomkens van Eurostory.nl op zoek naar verschillende antwoorden die mogelijk zijn op de vraag ‘Hoe politiek is het Eurovisie Songfestival?’ Het drieluik is te lezen op de website Eurostory.nl.

Foto: Eurovision.tv