Heel Holland Bakt 2019: Hartige woorden

Het is zondagavond en dus weer tijd voor Heel Holland Bakt. In de tent zijn nog maar zeven bakkers over. Zij gaan wederom de strijd met elkaar aan. Het thema van deze week is hartig. Dus dit keer geen suiker, suiker of suiker, maar juist zout, zout en zout. Vooral André is hier maar wat blij mee. Als dat maar goed komt.

De eerste opdracht was meteen een hele bijzondere. De bakkers moesten zes mini burgers maken. Hiervoor kregen zij twee uur de tijd, tijd genoeg zou je zo denken. Maar zes mini burgers, waarom niet één grote? Vooral Hanneke raakte lichtelijk in paniek. Hoe moest zij nu zes mini burgers maken? Gewoon rust bewaren en dan komt alles goed, toch? 

Anna heeft meteen last van spierpijn. Zij draait zich een ongeluk voor haar mini burgers. Voor Kim is het belangrijk om kruiden te gebruiken. Dus doet ze dat ook volop. Maar misschien wel iets teveel van het goede? Ze raakte zelfs nog een beetje onzeker, maar later was ze trots op haar mini burgers. Daar draait het uiteindelijk allemaal om; dat je trots bent op je eigen mini burgers.

Voor Nicole was er veel werk in de tent. Zij maakte letterlijk alles zelf! Hoe knap is dat, dat je zelfs tijd hebt om een eigen saus te maken. Het is wel gedurfd, maar wel heel goed. Maroeska deed het natuurlijk weer anders dan alle anderen. Zo maakte zij zes mini vegetarische burgers. Zij blijft iedere keer weer tegen de stroom inzwemmen.

Kim en Anna kregen geen goede kritiek. Zij kregen onder andere te horen dat hun broodje niet helemaal goed gebakken was. Het broodje van Kim werd zelfs ‘dood broodje’ genoemd. Het zal je maar gezegd worden. Cas kreeg vooral lovende woorden omdat hij een oud apparaat gebruikte om zijn vlees te malen. Hier wilde vooral Janny meer over weten.

De technische opdracht bestond deze week uit het maken van hartige tarte tatin. Hierin zitten heel veel uien. Zelfs zoveel dat Hanneke meerdere malen in tranen uitbarstte. Niet omdat ze verdrietig was, maar vanwege die uien hé. Helaas was Hanneke weer behoorlijk druk. Ook was ze erg chaotisch en lichtelijk in paniek. Ook Anna moet leren om rust te bewaren. Gelukkig zag ze dit zelf ook in en benoemde dit vervolgens.

Voor Kim is het erop of eronder. Dus ging zij lekker wrijven, hier genoot zij zichtbaar van. Cas was heel erg rustig. Hij bewaarde de rust en deed alles op zijn gemak. Maar was dit wel helemaal de bedoeling? Zo eenvoudig was deze opdracht niet, ook niet voor Cas. Wanneer hij dit op tijd merkt, ging ook hij iets beter zijn best doen, tenminste zo leek het even.

Maroeska verraste vriend en vijand; zij moest naar de wc. Gelukkig was André zo attent om Maroeska even te brengen met het golfkarretje. Maar kon zij haar spullen wel achterlaten? Vincent wilde meteen een pan ‘lenen’ van Maroeska. Niet heel erg netjes van hem, helemaal niet netjes zelfs. Wanneer Maroeska terugkwam ging ze zich extra uitsloven. Iets teveel van het goede, maar ja zo is Maroeska nu eenmaal.

Vlak voor de beoordeling voelde Kim al nattigheid. Zou haar creatie wel goed beoordeeld gaan worden? Nou haar gedachten bleken aardig te kloppen. Haar tarte tatin werd niet goed ontvangen. Zij eindige bijna onderaan. Alleen de tarte tatin van Cas werd nog slechter beoordeeld. Zou Cas nu in de ‘gevarenzone’ zitten? Ik mag het hopen van niet zeg. De beste tarte tatin was van Maroeska, het zal ook eens niet.

Op de tweede dag was het tijd voor het spektakelstuk. Dit keer moesten de bakkers een croquembouche maken. Het is vrij lastig om uit te spreken. Gelukkig ging André snel over tot de orde van de dag. Hanneke was jarig, dus zette hij haar in het zonnetje. De andere bakkers zongen, heel even, voor de jarige Hanneke. Maar echt van harte was het niet; iedereen was druk met zijn spektakelstuk.

Voor Cas was het lastig. Hij had het zichtbaar zwaar met deze opdracht. Maroeska was ondertussen druk bezig met het maken van een piramide. Wederom sloofde zij zich enorm uit. Eigenlijk deed zij teveel haar best, waardoor de andere bakkers in haar schaduw lijken te staan. Gelukkig liet Anna zich niet gek maken en trok zij haar handschoenen aan. Want ze was toch wel een meisje en wilde geen vieze handen. Maar waarom doe je dan mee aan Heel Holland Bakt?

De karamel van Nicole wilde niet echt meewerken. Zij moest wachten tot haar karamel goed genoeg was voor haar croquembouche. Dus moest zij af en toe stoom afblazen. Gelukkig leek het geluk nu aan de kant van Kim te staan. Zij was best trots op haar creatie. Dus zij leek zich zeker te zijn van de volgende aflevering. Daar gaan Robèrt en Janny over.

Vooral Vincent had veel te vrezen. In totaal moest de croquembouche maar liefst 40 cm hoog zijn. Vincent kwam niet verder dan 27 cm. Ook de creatie van Anna zakte in elkaar. De andere bakkers leken de 40 cm wel te halen. Maar ja, wie moet de tent nu verlaten?

Helaas viel voor Kim het spreekwoordelijke doek. Zij moest de tent nu daadwerkelijk verlaten. Voor de derde week op rij werd Maroeska meesterbakker. Voor veel mensen is dit wel een beetje vreemd. Er zijn ook andere bakkers die die titel hadden mogen krijgen. Want het lijkt er nu op alsof Maroeska wel eens zou kunnen gaan winnen.

Maar Kim is maandagavond alweer te zien. Zij schuift dan aan in de talkshow, Smaakt Naar Meer. Hierin zal zij haar ervaringen delen met André en zijn gasten. Dit is allemaal te zien vanaf 22.15 uur bij Max op NPO 1. Volgende week zijn er nog maar zes bakkers in de tent over, dan gaat de strijd verder.

Tot volgende week!

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij Max op NPO 1.
Smaakt Naar Meer is maandagavond om 22.15 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Roland J Reinders.

Geef een reactie