Joop van den Ende: “Wees zuinig op publieke omroep”

Joop van den Ende vindt dat Nederlandse politiek zuinig moet zijn op de NPO. “Politiek, wees zuinig op de meest bijzondere publieke omroep van Europa.” Dat liet hij vandaag weten in een lezing bij de presentatie van de rapportage Maatschappelijke waarde in het Haagse Mauritshuis.

In de rapportage laten NPO en omroepen zien wat hun maatschappelijke waarde is voor Nederland. Aan het begin van zijn betoog benadrukte Joop van den Ende dat hij in alle onafhankelijkheid sprak. “Ik word niet betaald door de publieke omroep, ik ben vrij om te zeggen wat ik wil.”

Van den Ende hield een vurig pleidooi richting Den Haag: “Laat niet ieder Kamerlid iets over programma’s roepen. Stop met het populistische gepraat en stel een minister aan die weet wat media betekent. Geef meer geld, want anders is de publieke omroep over drie, vier jaar een zielig kind.”

De ondernemer noemde het belachelijk dat een ochtendprogramma in mei stopt en pas in september weer begint en dat het Journaal wordt herhaald uit geldgebrek. “Als je verder gaat bezuinigen, wordt het nog armlastiger. En vergeleken met het buitenland zijn de budgetten al schrikbarend laag.”

“We praten over spioneren, over Rusland en maken ons druk over van alles, maar een Amerikaans bedrijf als Facebook weet alles van ons. De Amerikaanse media-industrie is leading en als we niet opletten wordt daar straks onze smaak bepaald op gebied van kunst en cultuur. De publieke omroep moet een kans krijgen.”

Foto: Roy Beusker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *