Mensenhandel in AVRO Opsporing verzocht

beter_opsporing_verzochtVan de aankomst in Nederland tot de dag van hun bevrijding. In Opsporing Verzocht dinsdag 5 februari interviews en een reconstructie van het schrijnende leven van twee jonge Hongaarse vrouwen in de Haagse prostitutie. ‘Mijn leven zag er zo uit: ik moest de hele dag werken, van ’s ochtends negen tot middernacht. Als ik niet genoeg had verdiend, sloeg hij mij. Zo ging het iedere dag.’

 

In Opsporing Verzocht vertellen de twee Hongaarse vrouwen, onherkenbaar uit angst, over hun leven als slachtoffer  van een mensenhandelaar. Ze zijn hun thuisland ontvlucht, omdat ze daar geen toekomst zagen. In Nederland krijgen ze de kans om in de prostitutie te werken en veel geld te verdienen, meer dan 500 euro per dag. Een aantrekkelijk aanbod voor de vrouwen, die met het verdiende geld zichzelf en hun familie een beter leven willen geven. Maar in werkelijkheid moeten de vrouwen 7 dagen per week, tientallen klanten per dag ontvangen. Het geld dat ze verdienen, moeten ze afgeven. Is de dagopbrengst te gering, dan volgt in het beste geval een bedreiging, maar meestal worden de vrouwen dan zwaar mishandeld.

 

De bestrijding van mensenhandel is één van de speerpunten van politie en justitie. In de periode 2007-2011 steeg het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland van 711 naar 1222. Volgens de Rapporteur Mensenhandel een te optimistisch beeld. Het is onbekend hoeveel slachtoffers er nog steeds rondlopen. En een dader kan pas worden veroordeeld als het slachtoffer bekend is.

 

De 2 jonge Hongaarse vrouwen die de stap hebben gezet om aangifte te doen, vertellen hun verhaal in Opsporing Verzocht omdat ze hopen dat dit andere slachtoffers over de streep trekt. Verder zal een politiewoordvoerder uitleggen wat je als ‘gewone’ burger kunt doen om mensenhandel te signaleren. En er wordt aandacht besteed aan de rol die de klant speelt bij het in stand houden van het systeem. In 2012 startte Meld Misdaad Anoniem (M) een campagne die zich richt op de klanten van de prostituees. Zij zien soms heel direct de signalen van mensenhandel. Het is heel belangrijk dat klanten die signalen doorgeven, bijvoorbeeld via de anonieme tiplijn van M.

 

Opsporing Verzocht, dinsdag 5 februari, 21.30 uur, Nederland 1.
Opsporing Verzocht wordt woensdag 6 februari herhaald op Nederland 2.

Geef een reactie