Muziekblog: Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2015

Afbeelding (1)Dinsdagavond was het dan eindelijk zo ver. De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015 is begonnen. Maar liefst 16 landen gaan de muzikale strijd met elkaar aan voor een plek in de grote finale. Van de 16 landen kunnen er helaas maar 10 door.

Moldavië bijt het spits af met een bijzondere opening. Een aantal politiemannen die huppelend over het podium springen en een zanger die ook probeert te dansen. Wel alle lof om als eerste het magische muzikale podium te mogen staan.

Armenië zet in met meerdere stemmen. Een groep bestaande uit meerdere zangers en zangeressen verrassen niet goed genoeg. De stemmen passen ook niet goed bij elkaar. Het optreden maakt veel goed, maar uiteindelijk draait het ook om de stem. De klokken die in het liedje voorbij kwamen waren ook alles behalve prettig te noemen. 

België doet het een stuk beter. Onze Zuiderburen stuurden een jonge zanger het podium op. Hij wordt ook wel de mannelijke Lorde genoemd. De act had wellicht wat meer kleur kunnen gebruiken. Nu lag de focus te veel op de kleding en niet op het nummer.

Nederland liet zichzelf van een goede kant zien. Trijntje Oosterhuis liet goed zien wat voor een stem ze heeft. Ze speelde met de camera en liet op het podium zien waar ze voor staat. Het nummer is misschien wat simpel, maar de zaal ging uit haar dak. Op naar die finale Trijntje!

Finland stuurde een groep met mensen met een beperking. Dat Finland dat doet is prima, maar waarom is de vraag. Het nummer is zo kort en zo slecht dat het totaal niet opvalt tussen de andere grote nummers. Het is een schande voor het land en voor de groep zelf. Als de groep zelf maar genoten heeft van  deze ervaring. Een finale zit  er niet in.

Griekenland stuurt een nummer met té veel melodie. De melodie haalt de tekst heel erg onderuit, waardoor het de stem van de zangeres in het niet lijkt te vallen. Dat is enorm zonde, het had best een goed nummer kunnen zijn. Maar dat heeft dan weer met het totaal plaatje te maken.

Estland is verre weg dé beste act van de avond. Wat een geweldig fijn en vrolijk nummer. Dit duo maakt een grote kans op die grote finale te halen. Deze act doet sterk denken aan onze inzending van vorig jaar. Toen kwamen The Common Linnets uit en werd Nederland tweede.

Macedonië heeft een act met een mooie achtergrond. De zanger laat zien wat voor sterke stem hij heeft. Het komt over als een prima nummer, die zeker een kans heeft om naar de finale te gaan. De opbouw is enorm goed en werkt langzaam naar een hoogtepunt toe.

Servië stuurt een volle zangeres. Maar een zangeres met een hele goede en krachtige stem. De opbouw is sterk, maar dan komt er een flinke positieve beat voorbij. Dit in combinatie met haar krachtige stem, zingt deze zangeres zich zeker naar de finale.

Hongarije valt bijna niet op tussen haar concurrenten. Een heel erg rustig, simpel en te eenvoudig nummer. Een nummer wat voor een stukje rust zorgt, maar erg bijzonder is het zeker niet te noemen. Een concurrent voor Nederland is Hongarije dan ook zeker niet.

Wit-Rusland heeft een ijzersterk nummer. Het optreden is ook prima gelukt. Dit land maakt zeker een grote kans op die finale te halen. Het is een dansbaar nummer én ligt erg goed in het gehoor. De kans is enorm groot dat dit land dan ook in de finale komt te staan.

Rusland heeft een powerballade dit jaar. Een zangeres met een bijzondere stem die staat als een huis. Ondanks alle politieke onenigheden blijft muziek altijd overeind. Voor Rusland staat echt een zangeres die weet wat ze wil, de mensen kennis laten maken met haar nummer.

Denemarken heeft een onopvallend nummer. Een groep die zichzelf té leuk en té goed lijkt te vinden. Het is jammer dat zo´n groep meedoet. De kans dat dit land doorgaat is dan ook bijzonder klein. Het is leuk voor een keer, maar of het ook een succes wordt in deze wedstrijd is nog maar de vraag.

Albanië heeft een nummer wat enorm vals is. De uitspraak is enorm slecht en bijna onverstaanbaar. Dit land is dan ook een grote kanshebber om bij de 6 landen te horen die niet in de finale staat. Met stip op 1 om niet in de finale te komen.

Roemenië stuurt dit jaar een ervaren groep. Een groep die al jarenlang bekend is. Dat is te horen aan het optreden. Er staat een groep met een enorme ervaring. Het is een nummer wat deels in het Engels en in het Roemeens is gezongen. Een gedurfde keuze, maar wel een keuze die aanslaat.

Georgië sluit de eerste halve finale af. Met een hele donkere act is deze eerste halve finale ten einde. In de finale zal Georgië dan ook niet te zien zijn. Het nummer is enorm duister met een matige melodie. Ook de stem van de zangeres is niet sterk en overtuigend genoeg.

In de finale horen in ieder geval België, Nederland, Estland én Servië te staan. Of dit ook gaat gebeuren zal vanavond bekend worden gemaakt. Na het schrijven van deze blog werd bekend dat België, Estland én Servië zich hebben geplaatst voor de finale. Helaas voor ons, Nederland heeft de finale niet gehaald.

Lees hier het bericht terug over de winnaars van de halve finale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *