NOS maakt artistiek tweeluik over koningin Beatrix

71665fd60a131f86a52288bb73e30045Op donderdag 31 januari, wordt koningin Beatrix 75. Aan de vooravond van deze mijlpaal komt de NOS met een artistiek tweeluik over het staatshoofd.

Uw Beeld van Beatrix
Nederland 1, 18.59-19.52 uur

Een verslag van de zoektocht die de NOS via haar website begon naar kunstwerken die de vorstin uit- of afbeelden. De speurtocht leverde zo’n 2200 werken op, waaruit een selectie werd gemaakt door een deskundige jury, bestaande uit kunstkenner Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotografe Sacha de Boer en conservator Marieke Spliethoff van Paleis Het Loo.
De 65 winnende kunstwerken worden vanaf donderdag 31 januari tentoongesteld in paleis Het Loo in Apeldoorn, samen met tien werken van wereldberoemde kunstenaars als Andy Warhol en Marte Röling. De officiële opening van de tentoonstelling is vandaag en ook daarvan wordt in dit programma verslag gedaan. Presentatie: Herman van der Zandt.

Het Beeld van Beatrix
Nederland 1, 20.33-21.18 uur

De NOS portretteert koningin Beatrix door de ogen van vijf professionele kunstenaars die de koningin ooit hebben uit- of afgebeeld. Deze kunstenaars – Willeke van Ammelrooy, Jeroen Henneman, Vincent Mentzel, Marte Röling en Luc Tuymans – geven een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van hun ‘Beeld van Beatrix’. Zij vertellen het verhaal achter hun kunstwerk, welk beeld zij van de Koningin kregen en welk beeld ze vervolgens graag wilden overbrengen.
In het programma zien we ook de koningin zelf: tijdens haar werk, op officiële momenten of ontspannen met haar gezin. En we horen wat zij zelf vindt van het beeld dat we van haar hebben. Uniek in de uitzending zijn de beelden die de kunstenaars maakten tijdens de poseersessies van de Koningin.

Geef een reactie