NPO2 met documentaire over de ondergang van de Van Imhoff

NPO2 komt vanaf zondag 10 december 3 weken lang met de documentaireserie De Ondergang van de Van Imhof. De Ondergang van de Van Imhof is een documentaire-drieluik over een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942, die uitmondde in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog.

In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip de Van Imhoff, met aan boord 477 Duitse burger-gevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken gebracht. 

De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar veroordeelt de Duitsers tot de verdrinkingsdood.  Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven. Zij spoelen aan op het Nederlands-Indische eiland Nias. Jaren later, in 1965, maakt Dick Verkijk als redacteur van VARA’s ‘Achter het Nieuws’ een reportage over de affaire. Die uitzending wordt door de VARA verboden. Verkijk wordt ontslagen en zijn film is spoorloos verdwenen.

Nooit heeft Verkijk geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was. In ‘De Ondergang van de Van Imhoff’ komt hij daar na 52 jaar eindelijk achter.

10, 17 en 24 december om 20.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

2 comments on “NPO2 met documentaire over de ondergang van de Van Imhoff

 1. Hilde Houdtzagers schreef:

  De drie series over de ondergang van de Van Imhoff..waar kan ik deze docu s kopen?
  Het betreft nl mijn opa die op het schip zat en verdronk…

 2. ErwinKoppejan schreef:

  Wat afschuwelijk voor jou en je familie, misschien kun je ze opnemen?
  MvrGr
  Erwin Koppejan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *