NPO3 zes weken lang in teken van eten

NPO3 staat dit voorjaar opnieuw zes weken lang in het teken van eten tijdens de Foodweken. Waar komt ons voedsel vandaan, wat zit erin en gaan we soms niet te obsessief met eten om?

Een van de vaste smaakmakers is de Keuringsdienst van Waarde Quiz. Daarin nemen veertig duo’s van voedselspecialisten het tegen elkaar op. Wie weet het meeste over de producten die we dagelijks kopen Aan de hand van fragmenten uit het Keuringsdienst van Waarde-archief legt presentator Daan Nieber de quiz-kandidaten het vuur aan de schenen. Ook is  elke avond de Vlaamse kok en tv-maker Jeroen Meus met het kookprogramma Dagelijkse Kost te zien.

Tijdens de Foodweken zijn onder de noemer FoodDoc een aantal nieuwe documentaires te zien, zoals het driedelige Niet gezond meer  over het obsessief omgaan met eten, sporten en gezondheid. Is het een hype? Is het een nieuwe eetstoornis? Jet van Nieuwkerk, die zelf heeft geworsteld met dit probleem, gaat het onderzoeken. Ze ontmoet mensen die lijden of hebben geleden aan kenmerken van ‘orthorexia’ en praat erover met deskundigen.

In Boter, Kaas noch Eieren gaat Milouska Meulens, al twaalf jaar overtuigd veganist. Net als Bill Clinton, Beyoncé, en vele andere ‘Rich & Vegans’ zweert ze bij een plantaardig leven. Geen vlees, maar ook geen boter, kaas, eieren of andere dierlijke producten. Maar is die veganistische levensstijl wel goed voor je?

Andere FoodDocs op NPO 3 zijn onder meer 42 Grams, Emergency chefs en Michelin stars tales from the kitchen. Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris presenteren een nieuwe vijfdelige serie van Broodje Gezond, over de zin en onzin rondom onze voeding en gezondheid. Met deze keer onder meer aandacht voor vitaminen en zoetstoffen.

Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis keert in een vierluik terug naar de basis van ons voedsel. Waarom zitten de tomaten in de supermarkt ineens aan een tros en sinds wanneer eten we bij elke fuif een borrelnootje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *