NTR duikt in financiële geschiedenis van Nederlanders

De nieuwe NTR-serie Kasboekje van Nederland geeft een bijzonder inkijkje in de financiële geschiedenis van Nederlanders. Het programma gaat in samenwerking met de Universiteit Utrecht op zoek naar hoe we nu en vroeger met geld omgingen. “Het hele leven was bij ons thuis gebaseerd op zuinigheid. We hadden geen portemonnee nodig want er was geen geld.”

Kasboekje van Nederland schetst hoe de wereld er uit zag voordat er een grote, machtige financiële sector was. Voor de Tweede Wereldoorlog deden mensen hun boodschappen vaak op rekening en gingen grote aankopen veelal op afbetaling.

Door een combinatie van persoonlijke verhalen, bewaard gebleven kasboekjes en aansprekende archiefbeelden komen we veel te weten over de financiële geschiedenis van Nederland. Per aflevering staat één thema centraal dat steeds verbonden wordt met de actualiteit. Via herkenbare verhalen zien we hoe vroeger én nu huishoudens betalen, sparen, lenen en verzekeren; hoe beheerden we toen en hoe beheren we nu ons kasboekje?

Kasboekje van Nederland wordt gepresenteerd door Eric Smit, journalist en hoofdredacteur van het journalistieke platform Follow the Money.

Kasboekje van Nederland vanaf 28 maart 20.45 uur NPO2.

Foto: Femke Niehof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *