Ondergrondse post: briefje aan Jochem

Jochem, Jochem, Jochem….

Wat een triest einde van zo’n mooie aflevering. Zal je verder geen schuldgevoel aanpraten, denk dat de aanblik van de huilende Sigrid je al genoeg stenen in je maag heeft bezorgd. Althans, dat hoop ik. Want dat verdien je natuurlijk wel een beetje na dit ‘hoogverraad’. Tegelijkertijd….het is maar een spel. Een spel waarvan ik maar moeilijk kan bepalen hoe jij het speelt. Vond ik je eerst nog de heerlijk klungelige, sympathieke deelnemer, nu weet ik het niet meer zo goed.

Ben jij een doorgedraaide, overenthousiaste kandidaat of de meest brutale mol EVER? Het is allemaal zo obvious wat je doet, dat ik me dit laatste haast niet kan voorstellen. Tegelijkertijd…het zou een briljante tactiek zijn. Zullen we samen nog even terugkijken op deze aflevering?

‘meer dan normaal’ heette deze aflevering. En als dat op de mol sloeg dan zouden er in deze aflevering dus meer molacties dan normaal inzitten. Of misschien ging het over de pot, waar na deze aflevering bijna niets van over is. Anyway, laten we bij het begin beginnen, jullie gingen op weg naar de Wild Wild West…..Yippie K’hay !

Once upon a time in the East

Al rijdend in jullie busje zagen we het landschap voorbij schieten. Brokeback Mountainachtige plaatjes, met hier en daar een waterval en een binnenvaartschip. Say What? Terwijl Sanne zich verheugde op de Wild West Karaoke en haar Dolly Partonhits aan het oefenen was, analyseerde Diederik voor jullie waar de reis heen ging. Volgens de logica ‘hij is wetenschapper, dus hij weet veel van geografie’. Oké. Verder dan ‘het wordt steeds wilder en we rijden richting het Oosten’ kwam de arme jongen ook niet. Maar gelukkig, daar kwamen de koeien en de grazige, bruine weiden. Bestemming bereikt!

En wat doe je in het Wilde Westen? Juistem. Je gaat naar de Rodeo Arena. Een voetbalstadion maar dan met vee in het midden zeg maar. Er was een parcours in de vorm van een vlinderstrik (is dit een hint? is. dit. een. hint?) waar jullie één voor één doorheen mochten rennen, onderweg een lasso mochten pakken en daarmee € 250 verdienen. Mits de aanwezige cowboy en cowbitch (hé, jullie woorden) jullie niet wisten te vangen met hun lasso. Jeroen ging als eerste. En alhoewel ik hem enorm verdenk, deed hij wat hij moest doen. Het paard intimideren, was zijn tip aan de volgende. Een tip waar Sigrid niets aan had. En jij ook niet hè, Jochem? Sowieso…wat was je aan het doen? Lekker op je gemak een potje ‘Dancing with strobalen’? En dan er bijna zijn en naar de grond duiken (want dat doen mollen, toch?). Stak je stiekem je been omhoog zodat de lasso er makkelijker overheen viel? Mmmmm….

Gelukkig deden Diederik en Imanuelle het beter. Ja zelfs de bange Sanne, die net deed of ze varkentjes ging wassen. En verdomd, die tactiek werkte! Als laatste ging Thomas en hij nam twee lasso’s mee van de anderen om te proberen dat geld te verdubbelen. Nu vind ik Thomas ook verdacht en was dus niet verrast dat hij door de cowboy bij de hand werd genomen. Wat kun je eigenlijk veel met zo’n lasso, hè?

Hooikoorts

Goed. Volgende opdracht. We zagen een shot van Art bij een stapel hooibalen en ik kreeg het spontaan warm. Hou het op hooikoorts (nee hoor, het liefst duwde ik Art er in en sprong ik er zelf achteraan, maar om dat hier nou hardop te zeggen….). De opdracht was simpel. In het midden van de hooiberg lag geld verstopt. Jullie hadden een kwartier. Succes! Heerlijk om vanaf mijn luie stoel naar al dat fysieke geweld te mogen kijken moet ik zeggen. Het hooi vloog heen en weer. Sigrid en Imanuelle trokken met hun linkerpink baal na baal eruit, terwijl Sanne en Jeroen met zijn tweetjes als een malloot aan een baal stonden te sjorren en er geen beweging in kregen. Enfin…na een moeizame discussie over ‘het midden’ en een cursus ‘how to roll’ van Diederik Jekel kwamen jullie langzaam op gang. Het geld bleek moeilijker te vinden dan gedacht. Jullie vonden 15 spelden en een zwik oude koeien en ja hoor, gelukkig toch ook nog wat geld. € 750 voor een kwartiertje fysieke arbeid. Ik ken druivenplukkers in Frankrijk die minder verdienen. Chapeau!

Het venijn….

En zoals zo vaak bij Wie is de mol? zat het venijn ‘m weer eens in de staart. Na een kletspraatje van Art over jokers en hoeveel iedereen er voor over zou hebben, had Art uitgerekend dat de gemiddelde prijs voor 3 jokers rond de € 1300 uitkwam. Wat jij er in eerste instantie voor over had kregen we niet in beeld. Bewust? Art informeerde de kersverse penningmeester Jeroen en kondigde ene openbare jokerveiling aan, waarbij bieden tot € 1300 ‘gratis’ was. Alles daarboven zou uit de pot gaan, maar geen nood…Jeroen kon een verzekering afsluiten. Nu kan Art mij alles aansmeren, maar ook ik vond dit een beetje dubieus dealtje. Stel dat Jeroen de pot voor € 4000 zou verzekeren, dan zou hem dat de helft kosten. Dus dan zou er sowieso € 2000 uit de pot gaan. Ik vond zijn keuze om ‘slechts’ € 200 te verzekeren dus niet zo’n slechte. Heeft niets met vertrouwen in de mensheid te maken volgens mij. Of was het misschien toch een molactie omdat hij wist dat jullie ver…heel ver zouden gaan tijdens die veiling?

WANT WAT GEBEURDE DAAR JOCHEM? Hoe kan het dat Diederik voor € 2700 een joker koopt, Sanne voor € 2000 eenzelfde aanschaf doet en jij maar liefst € 3500 neertelde voor een sjoelschijf met kapsones? Dachten jij en Thomas met jullie haantjesgedrag het Chinese jaar van de haan even goed te openen? Opbieden tot het echt niet meer te verkopen is aan de groep en dan daarna lekker met z’n allen Jeroen gaan lopen bashen omdat hij geen verzekering heeft afgesloten. Dat is de boel een beetje omdraaien hè meneer? Jullie en jullie alleen zijn er voor verantwoordelijk dat er nog maar € 1280 in kas is. Zo. Einde preek.

Opvallende zaken

Even nog hoor, nog één ding…waarom ging je nou toch opeens een soort van reservebondje sluiten met Imanuelle? Omdat ze een zielig parkietje was (nogmaals…haar woorden)? Ging je vogeltjes kijken of zieltjes winnen? Het was in ieder geval heel ongunstig voor je andere bondgenote Sigrid. Denk dat zij jou voorlopig even niet meer wil zien. Geef het tijd, komt goed. Het is tenslotte maar een spel. Dankzij Imanuelle ga ik wel heel anders kijken naar het geld trouwens. Leuke theorie van die handtekening, ben benieuwd of het klopt.

Weet je, doordat ik deze aflevering zo op jou zat te letten, leek het ook wel of alle aanwijzingen jouw kant op wezen. Het is natuurlijk ook maar net wat je wilt zien, ik weet het. Natuurlijk hing er een joker met ‘Mol’ erop om de nek van een stier en is dat toevallig ook Thomas zijn sterrenbeeld, maar mijn ogen vielen op iets heel anders tijdens de veiling. Jullie zaten allemaal in tweetallen met één stoel ertussen. Twee keer zag ik stoel 11 in het midden en één keer stoel 5. En dan ga je met ja aluhoedje op rekensommen maken die echt nergens op slaan. Maar hé, jij bent in de 5e maand jarig toch? En 2 x 11 = 22. Tel daarbij Jeroen op die alleen zat (22 + 1 = 23) en je hebt 23 mei. Ja, ik weet het, ik lul alles wat recht is krom als het in mijn straatje past. In het introfilmpje zie ik ook elke keer een haak á la Kapitein Haak voorbij komen. Dankzij Google (echt, mijn beste vriend!) kwam ik erachter dat jij ooit een boekje hebt geschreven met de titel ‘De kapitein en ik / dagboek van een zeerover’. Ik zeg het je, als ik wil vind ik overal hints!

Tot slot zag ik nog een shot van een wit paard, prachtig beest. Was heel bewust erin gemonteerd had ik het idee. Refereert wel weer mooi aan jou, want jij hebt wel een Sinterklaasverleden toch? Als ik het zo mag noemen. En witte paarden zijn ook typische circuspaarden (hé, presenteerde jij niet het kerstcircus in Den Haag?). Was het weer een hint naar jou?

Mmmm, misschien sla ik nu te ver door. Was waarschijnlijk gewoon het paard waar Art vanaf was gevallen.

Succes volgende week, maar onthoud…ik hou je in de gaten!

groet Yvette

Bekijk Wie is de Mol op TVblik.nl/wie-is-de-mol

 

2 comments on “Ondergrondse post: briefje aan Jochem

  1. Domi schreef:

    Ik zit ook op Jochem. Er kwam wel in beeld wat hij in eerste instantie over had voor jokers, maar dat was heel kort, 0 euro. Daarom was het ook een beetje vreemd dat hij uiteindelijk zo hoog bood. Maar die 0 haalde natuurlijk wel mooi dat gemiddelde omlaag…

  2. Yvette schreef:

    Ik zag het later terug inderdaad….heel verdacht allemaal 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *