Radar start petitie voor experiment met basisinkomen 55-plussers

Radar is een petitie gestart voor een experiment met een basisinkomen voor 55-plussers. Dit doet het consumentenprogramma van AVROTROS naar aanleiding van de uitzendingen van Radar Extra, waarin te zien is hoe werkloze 55-plussers in de verdrukking komen door ingewikkelde regelgeving en de sollicitatieplicht.

Een basisinkomen zou lucht kunnen geven aan de groep oudere werkzoekenden die klem zitten in het huidige systeem.  Er wordt in Nederland steeds vaker gepleit voor een basisinkomen – een gegarandeerd inkomen verstrekt door de overheid.

Antoinette Hertsenberg, presentator van Radar, over de petitie: “De positie waar oudere werkelozen zich in bevinden is schrijnender dan ik had gedacht. Maar drie procent komt weer aan het werk. Er zal echt iets moeten gebeuren voor deze groep en ik hoop dat de petitie hiertoe de aanzet geeft.”

Het experiment zou kunnen bestaan uit 2000 mensen in de behandelgroep en 2000 mensen in de controlegroep. Mensen die willekeurig worden geselecteerd uit de Nederlandse bevolking tussen 55 jaar en de AOW-leeftijd en die (gedeeltelijk) werkeloos zijn, krijgen de keuze om mee te doen. Dat houdt in dat ze minimaal 5 jaar lang een basisinkomen ontvangen, maar ook onder aangepaste belastingregels vallen. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wegvallen van zorg- en huurtoeslag. Zo kan zo veel mogelijk voorkomen worden dat het experiment minder inzichten geeft omdat mensen wel de lusten, maar niet de lasten hebben. De overheid dekt de kosten uit algemene middelen. Om ervoor te zorgen dat de controlegroep een afspiegeling van de behandelgroep is, wordt eerst mensen gevraagd om mee te doen en worden mensen later verdeeld over de behandelgroep en de controlegroep.”

Tekenen van de petitie kan vanaf vandaag op http://www.radarextra.nl/petitie.

Bekijk Radar op TVblik.nl/radar

Foto: AVROTROS

One comment on “Radar start petitie voor experiment met basisinkomen 55-plussers

  1. Corrie Halmans schreef:

    Wilde gisteren tijdens uitzending de petitie tekenen maar de site was niet toegankelijk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *