Rambam filmt undercover misstanden bij ontgroeningen studentencorpsen

Rambam trapt het nieuwe seizoen af met misschien wel de meeste spannendste geheime missie tot nu toe. In het nieuwe seizoen dat vanaf donderdag 11 januari te zien is stuurt het programma vijf studenten, gewapend met verborgen camera’s, naar de groentijd van diverse grote verenigingen om met eigen ogen te zien of gedragscodes ten behoeve van de ontgroeningen nageleefd werden.

Nooit eerder werd door een journalistieke productie vastgelegd hoe het er werkelijk aan toe gaat achter gesloten deuren bij de ontgroeningen.  Vooral bij het Utrechtse vrouwencorps UVSV en het Rotterdamse corps RSC/RVSV bleken de gedragsregels niet te worden nageleefd. Op de beelden die de undercoverstudenten schoten bij de ontgroening zijn incidenten te zien en horen die nadrukkelijk in strijd zijn met gedragsregels die UVSV zelf heeft opgesteld.

Bij de mannelijke tak van het Rotterdamse corps (RSC) gaat de ontgroening er zelfs zo hardhandig aan toe dat een eerstejaars met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis moet worden afgevoerd.

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht laten in een gezamenlijke verklaring aan Rambam weten dat alle bestuursbeurzen en subsidies aan de UVSV met onmiddellijke ingang worden opgeschort. Daarnaast is het bestuur van de vereniging voorlopig niet welkom bij academische plechtigheden. “Wij willen het woord ontgroening niet horen. Dat is niet van deze tijd. Het moet gaan om een wederzijds respectvolle introductie.” De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de beelden ook gezien en reageert in het nieuwe jaar.  

Het nieuwe seizoen van Rambam is vanaf donderdag 11 januari om 21.10 uur te zien op NPO3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *