Telegraaf niet blij met bod op moederbedrijf TMG

De Telegraaf is niet blij met het bod van de Vlaamse uitgeverij Mediahuis op het moederbedrijf van de kant. ‘Onze krant prooi Belgen’, kopt de krant groot op zijn voorpagina. De Belgen hebben een bod van bijna een kwart miljard euro uitgebracht op het concern Telegraaf Media Groep.

“Met het ten tonele verschijnen van Mediahuis valt het laatste grote Nederlandse landelijke dagblad mogelijk in buitenlandse handen. Dat ligt zeer gevoelig”, schrijft De Telegraaf. De krant zegt dat ‘vrije pers’ cruciaal is in een democratie en dat de krant bovendien ‘een oer-Hollands dagblad’ is.

De dagelijkse krant wijst erop dat 64 procent van de Nederlandse dagbladenmarkt al in handen is van de Belgen. Het Vlaamse bedrijf De Persgroep is eigenaar van onder anderen het AD, Volkskrant en Trouw en bezit 52 procent en het Mediahuis heeft met NRC en De Limburger nu al 12 procent in handen.

TMG heeft nu 24 procent marktaandeel en het zou dus zomaar kunnen dat de Vlamingen straks 86 procent van de Nederlandse dagbladen in handen hebben. “Alleen de regionale kranten in Noord-Nederland en het specialistische Financieele Dagblad zijn dan nog in het bezit van Nederlandse aandeelhouders.”

De Telegraaf vindt het vreemd dat de politiek niet in actie komt. “Het kabinet grijpt niet in nu door het Belgische Mediahuis naar De Telegraaf wordt geloerd. Hoe anders was dat de afgelopen weken, toen de politiek op de barricaden stond omdat de Belgen PostNL dreigden over te nemen”, aldus de kant.

Foto: De Telegraaf

Geef een reactie