TV-blog: Nabeschouwing Finale Eurovisie Songfestival 2019: Bir Iki Üc

Zaterdagavond was het dan eindelijk zo ver. Dé finale van het Eurovisie Songfestival stond op punt van beginnen. Zelf was ik best wel een beetje nerveus. Hoe zou ‘onze’ Duncan het gaan doen? Zou hij echt in staat zijn om de finale te gaan winnen? Inmiddels weten wij dat hij gewonnen heeft. Toch bleef het tot aan het einde behoorlijk spannend.

In deze speciale nabeschouwing kijk ik terug op de finale. Wat is er allemaal gebeurd? Wat viel mij allemaal op? Want er gebeurden ontzettend veel dingen tijdens de finale. Zo trad de Queen of Pop Madonna op.  Nou ja, optreden? Het ging niet helemaal zoals gepland volgens mij. Haar optreden werd volop besproken op Twitter. Echt heel positief was het niet.

Maar gelukkig was Madonna niet het allerergste van de avond. Want dat was toch wel met stip IJsland. Waar waren zij in vredesnaam mee bezig? Dat is toch geen muziek meer? Ik zou mij als inwoner van IJsland schamen voor deze inzending. Ik vond het totaal niet passen bij het songfestival. Toch kregen zij in totaal 234 punten.  Dat zijn er toch al gauw 234 te veel hoor. Ik had de punten liever aan een ander land gegeven.

Dan even naar onze oosterburen. Duitsland weet het iedere keer weer te presteren om een flop naar het songfestival te sturen. Vorig jaar deden ze het gelukkig wel heel goed. Maar nu schrok ik gewoon van de inzending. Twee zangeressen die zingen over zusters? Nou, was het wel zingen? Het was meer geschreeuw en af en toe behoorlijk vals. Toch kregen zij 32(!) punten van de vakjury.

Ik zou dolgraag willen weten hoe zij aan deze punten zijn gekomen? Omkoping? Of hebben zij niet goed geluisterd? Maar de kijkers thuis waren wel eensgezind over Duitsland. Geen enkele punt kreeg Duitsland. Nul! Helemaal niets… ergens vind ik dat toch een beetje sneu. Maar aan de andere kant, ze vragen er zelf ook wel een beetje om. Ik mag toch hopen dat er volgend jaar echt een artiest naar ons land komt!

Snel door naar één van de grappigste optredens; San Marino! Als er één nummer waar ik helemaal gek op werd, dan is het wel Say Na Na Na van Serhat! De melodie vond ik helemaal geweldig, lekker swingend ook wel. Totdat ik Serhat live zag in de eerste halve finale. Mijn mond viel open van verbazing. Wat was hij aan het doen? Mijn vader verwoorde het perfect ‘is hij nu aan het praten of aan het zingen?’

Toch wist hij maar mooi de finale te halen! Ergens vond ik dat ook wel weer fijn voor Serhat. Want hij straalde wel plezier uit op het podium. Dat mag ook wel wat waard zijn. Uiteindelijk kreeg San Marino in totaal 81 punten! Het optreden uit de de halve finale en de finale heeft bij elkaar opgeteld al meer dan één miljoen views opgeleverd. Daarvan zijn er een groot deel van mij, dat geef ik dan ook eerlijk toe.

Ik was ook wel ergens benieuwd naar. In Say Na Na Na roept Serhat ineens BIR IKI ÜC. Wat was dat nu weer? Waar een beetje Google al niet goed voor is! Volgens Google is het ‘een twee drie’ wat overigens nergens op slaat. Tenminste ik kan de link (nog) niet leggen. Het is hem wel gelukt om in mijn hoofd te blijven zitten. Soms ben ik geneigd om Say Na Na Na hardop mee te zingen.

Vonden jullie de uitslag ook zo spannend? Na de punten van de vakjury stond Nederland niet bovenaan. Even dacht ik dat Duncan zou gaan verliezen. Want had de kijker wel massaal op hem gestemd? Nou en of de kijker dat deed! Maar liefst 261 stemmen gingen er naar Duncan. Het leverde hem meteen de nummer één positie op. Alleen Zweden kon nog roet in het eten gooien. Maar dat is Zweden niet gelukt. De reactie van de Zweedse zanger, John, sprak boekdelen.

Iedereen ging volledig uit zijn dak! Na 44 jaar wist Nederland eindelijk weer eens te winnen! Geheel terecht natuurlijk! Want hij wist niet alleen ons trots te maken, maar ook de mensen in Europa! Nu is het aan Nederland om in 2020 het Eurovisie Songfestival te organiseren. Er staat al één ding vast! Nederland staat hoe dan ook in de finale! Wie volgend jaar ons land vertegenwoordigd, is nog niet bekend. Dat zal ook nog wel even duren voor dat bekend wordt. Maar nu is het vooral nog even genieten van de overwinning!

Foto: AVROTROS

Geef een reactie