Oranje - The Day After: Ruime nederlaag bij rentree Koeman
Bron: Screenshot NPO 1

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Het Nederlands elftal is slecht begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK 2024. Frankrijk bleek voor het team van Ronald Koeman veel te sterk en stond al na 7 minuten op een 2-0 achterstand. Uiteindelijk  kwam Nederland er geen moment aan te pas in Parijs en ging Oranje met 4-0 onderuit tegen de vice-wereldkampioen.

Opstelling

Ronald Koeman begon zijn tweede termijn als bondscoach met een behoorlijk gehavend elftal door de vele blessures en een schorsing voor Denzel Dumfries en dus moest de bondscoach flink puzzelen in zijn opstelling. Jasper Cillessen werd nog gepasseerd voor het WK in Qatar, maar kreeg tegen Frankrijk sinds een lange periode de voorkeur onder de lat.

De achterhoede van Oranje bestond uit Timber, Geertruida, van Dijk en Aké. Op het middenveld koos Koeman naast De Roon en Wijnaldum voor de Ajacied Kenneth Taylor. Mats Wieffer leek de voorkeur te krijgen boven Taylor, maar de Feyenoorder was niet fit genoeg om te starten. De voorhoede van Oranje bestond uit Berghuis, Memphis en Simons.

Wedstrijdverslag

Het duel met Frankrijk begon desastreus voor Oranje, want al na twee minuten spelen lag de openingstreffer er al in voor de Fransen. Kenneth Taylor liet zich gemakkelijk aftroeven door Antoinne Griezmann die daarna de bal gemakkelijk binnen kon werken. Voor het Nederlands elftal verliep het na de vroege achterstand niet veel beter, want zes minuten later werd de score alweer verdubbeld.

Doelman Jasper Cillessen wist een vrije trap van Griezmann niet goed te verwerken, waardoor Upamecano het laatste zetje tegen de bal kon geven en zo de vice-wereldkampioen op een 2-0 voorsprong wist te zetten. In de 21ste minuut werd de afstraffing nog erger voor Oranje, want nadat aanvoerder Mbappe makkelijk uit de rug liep van Geertruida zorgde de sterspeler van Paris Saint-Germain voor een 3-0 achterstand voor Nederland.

De 3-0 betekende voor Oranje de snelste 3-0 achterstand sinds het duel met Zweden in het jaar 1919. Na een halfuur voetballen had Koeman genoeg gezien en besloot zijn eerste wissel toe te passen. De teleurstellende Taylor werd vervangen door Wout Weghorst. De Fransen leken na de 3-0 het wel welletjes te vinden en deden nauwelijks moeite om nog voor gevaar te zorgen.

De tweede helft

De tweede helft had Nederland voornamelijk de bal, maar de ploeg van Koeman had moeite om kansen te creëren. In de slotfase lieten de Fransen nog maar eens hun klasse zien. Een doelpunt van Coman werd vanwege buitenspel afgekeurd en Kylian Mbappé deelde de genadeklap uit aan Oranje door voor de 4-0 te zorgen. In de laatste minuut kreeg Oranje nog de mogelijkheid om de schade enigszins te beperken, maar Memphis wist de strafschop niet te benutten.

Door de ruime nederlaag van Oranje staat Nederland nu laatste in de kwalificatiegroep. Ierland kwam nog niet in actie, maar Griekenland was met 3-0 te sterk voor Gibraltar. Maandag speelt het Nederlands elftal zijn tweede wedstrijd in de kwalificatiereeks. In de Kuip is dan Gibraltar de tegenstander.