Oranje - The Day After: Koeman witheet na teleurstellende troostfinale
Bron: screenshot NPO 1

Oranje - The Day After: Koeman witheet na teleurstellende troostfinale

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Oranje heeft gisteren in een teleurstellende troostfinale met 3-2 verloren van Italië. Een dramatische eerste helft kwam het team van Ronald Koeman niet meer te boven.

Opstelling

Koeman koos tegen Italië slechts voor een wijziging in zijn basiselftal. Noa Lang viel tegen Kroatië goed in en dat werd tegen Italië beloond met een basisplaats. Doordat Lang links voorin mocht starten, schoof Xavi Simons naar het middenveld en moest Koopmeiners op de bank plaatsnemen. Onder lat kreeg Justin Bijlow de voorkeur boven Andries Noppert. De achterhoede bestond uit Dumfries, Geertruida, Van Dijk en Aké. Op het middenveld speelde Frenkie de Jong en Mats Wieffer samen met Xavi Simons. Naast Noa Lang completeerde Donyell Malen en Gody Gakpo de voorhoede van Oranje.

Wedstrijdverslag

De start van Oranje tegen Italië was werkelijk dramatisch. Al na zes minuten spelen scoorde de Italianen via Federico Dimarco na klungelig uitverdedigen door Oranje.Nederlands elftal vervolgens niet in staat om een vuist te maken tegen de Italianen. De vermoeidheid na een lang seizoen leek zijn tol te eisen. Na twintig minuten kreeg Oranje een nieuwe klap te verwerken. Davide Frattesi kon van dichtbij raak schieten.

De tweede helft kwam Oranje beter voor de dag, maar pas na 68 minuten bracht Nederland de spanning weer terug in de wedstrijd. Invaller Steven Bergwijn kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten, omspeelde Dimarco heel fraai, en schoot raak. Lang kon Oranje niet genieten van de treffer, want vier minuten later zorgde Frederico Chiesa voor de 3-1 voorsprong voor de Italianen. De aanvaller van Juventus kreeg alle tijd van Van Dijk en verschalkte met rollertje BIjlow.De aanwezige Oranje-fans in De Grolsch Veste veerde nog even op toen Wout Weghorst de 2-3 maakte, maar zijn treffer werd uiteindelijk wegens buitenspel afgekeurd. Die tweede Oranje-treffer kwam even later alsnog. Debutant Joey Veerman bediende Georginio Wijnaldum, die fraai afrondde.

Na afloop van de wedstrijd was Ronald Koeman witheet over voornamelijk de eerste helft van Nederland.Dit is niet een gebrek aan technische kwaliteit, maar bereidheid. Dit neem ik mezelf verschrikkelijk kwalijk. Het is een grote stap terug. Ik ga hier goed over nadenken", liet Koeman weten aan de NOS. Dat Nederland niet in vorm is blijkt wel uit de vele tegendoelpunten. Sinds de rentree van Koeman als bondscoach incasseerde Oranje maar liefst 11 tegendoelpunten. Qua tegendoelpunten is dit de slechtste reeks van Oranje sinds 1962.

In de tweede week van september komt het Nederlands elftal weer in actie voor de kwalificatie voor het EK. Dan zijn Griekenland en Ierland de tegenstanders voor de ploeg van Ronald Koeman.