Kwalificatieduels Oranje verhuizen naar NOS

Kwalificatieduels Oranje verhuizen naar NOS

Geschreven door Pieter Jongsma

De NOS heeft een belangrijke slag geslagen op het gebied van voetbalrechten. Ook de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal voor het EK voetbal van 2016 én het WK van 2018 zijn de komende jaren te zien bij de NOS. Eerder al bemachtigde de NOS de rechten van de eindtoernooien zelf.

Vanaf komende zomer zijn hierdoor alle belangrijke wedstrijden van Oranje bij de NOS te volgen: van Brazilië 2014 tot en met Rusland 2018. Het gaat in totaal om twintig kwalificatie-interlands van het Nederlands elftal - uit én thuis - plus eventuele play-offs: het hele verhaal hoor en zie je bij de NOS. Live en op televisie, radio en internet. Ook heeft de NOS de samenvattingsrechten verworven voor de EK- en WK-kwalificatieduels van de andere Europese landen.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, over de verhuizing van Oranje: “Dit is een belangrijk contract voor de afdeling sport, geweldig voor de NOS en onmisbaar voor de publieke omroep. Mede hierdoor blijft de publieke omroep ook echt van en voor iedereen. Nu gaan we proberen de  Eredivisie of UEFA Champions League binnen te halen. Hoe dan ook, de NOS is door dit contract in ieder geval tot en met 2018 verzekerd van topvoetbal. Dit was een prachtige kans voor ons. De kwalificatietoernooien krijgen een compleet nieuw format. Er gaat veelal in de weekeinden gespeeld worden, in plaats van op vrijdag en dinsdag. Verder krijgt het toernooi een uniforme uitstraling en de toplanden spelen niet langer tegelijk, zodat er iedere speelavond wel een boeiende wedstrijd te zien is. Daarom hebben we behalve de kwalificatieduels van Oranje ook de samenvattingsrechten van alle andere wedstrijden gekocht. En voor de helderheid: de vriendschappelijke duels horen daar niet bij.”

Het is voor het eerst dat de televisierechten van de EK- en WK-kwalificatiereeks zijn verkocht door de Europese voetbalbond UEFA. Tot nu toe werden de rechten van de thuiswedstrijden verkocht door de KNVB, terwijl de rechten van de uitwedstrijden apart moesten worden aangekocht via een agentschap of via de bond in kwestie.

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, is zeer tevreden: “Dit is wat wij journalistiek gezien al heel lang wilden. Het Nederlands elftal is een absoluut A-merk. Daar wil je alles van weten, alles van zien. Het is heel goed dat we nu het hele verhaal kunnen vertellen. Wij volgden Oranje natuurlijk sowieso al altijd en overal, maar nu zijn gelukkig ook de kwalificatiewedstrijden live bij ons te zien. Kwalificatie en eindtoernooi, het is de ideale combinatie. En door de nieuwe heldere opzet is het kwalificatietoernooi een stuk boeiender geworden, zodat we naast de live wedstrijden van Nederland op iedere speelavond een samenvattingsprogramma kunnen aanbieden, zoals we dat nu ook met de UEFA Champions League doen.”

Het is bijna twintig jaar geleden dat de NOS de kwalificatiewedstrijden van Oranje voor het laatst uitzond. Dat was in 1995 op weg naar het Europees kampioenschap in Engeland. Destijds had de NOS alleen de rechten van de uitwedstrijden.

Op zondag 23 februari 2014 is de loting voor de EK-kwalificatie en wordt bekend tegen wie Oranje het op weg naar de eindronde in 2016 in Frankrijk moet opnemen.