Unieke medische EO-serie legt kloppende hart gezondheidszorg bloot

Unieke medische EO-serie legt kloppende hart gezondheidszorg bloot

Geschreven door Pieter Jongsma

Vanaf september 2014 komt de EO met de nieuwe serie ‘Zij houden Nederland in leven’. Deze medische serie is gebaseerd op het succesvolle 'Keeping Britain Alive' van de BCC. In 'Zij houden Nederland in leven' ziet de kijker in vijf afleveringen onze nationale gezondheidszorg op een unieke manier van binnenuit. Allerlei zorginstellingen worden 24 uur gevolgd, met in totaal zeventig camera’s. Zo leggen we het kloppende hart van de Nederlandse gezondheidszorg bloot.

Peter Beker, manager TV bij de EO: "Ruim 1,8 miljoen landgenoten hebben dagelijks met de gezondheidszorg te maken, professioneel of als patiënt. Daarom vinden we het als EO belangrijk een intensieve kijk te geven in deze wereld, waar dagelijks ingrijpende gebeurtenissen en beslissingen plaatsvinden.”

Niet eerder werd op zo’n grote schaal het werk van de 1,2 miljoen werknemers in de zorg en de dagelijks 630.000 behandelde patiënten gevolgd. Geboorten, vechten voor leven, psychiatrische keuzes en opereren op het scherpst van de snede: de kijker ziet de modernste technieken in werking en maakt mee hoe complexe keuzes worden gemaakt.

Door deze serie in 24 uur op te nemen laat het programma de gezondheidszorg zien in al haar complexiteit en omvang. Naast opnamen in ziekenhuizen, wordt ook de ouderenzorg, huisartsenpraktijk, trauma- en geestelijke gezondheidszorg in beeld gebracht. Marcel Peek, netmanager Nederland 1: "Ik verwacht dat dit unieke beeld van de praktijk ons inzicht vergroot in de werking van de gezondheidszorg in Nederland."

BBC
‘Buitengewoon’, ‘levendig’ en ‘uniek’ zijn sleutelwoorden uit Britse media nadat het Keeping Britain Alive daar door de BBC werd uitgezonden. The Times: ‘Een adembenemend mooi gefilmd uur televisie’. Talloze landen toonden direct interesse in het ‘moeder’-format van Zij houden Nederland in leven. Producent I Care Productions en de Evangelische Omroep verwierven rechten voor de Nederlandse markt (NPO) en Nederland 1.