Eyeworks definitief overgenomen door Warner

Eyeworks definitief overgenomen door Warner

Geschreven door Pieter Jongsma

Vandaag kondigt Warner Bros Television Group aan dat het met Eyeworks overeenstemming heeft bereikt om alle Eyeworks vestigingen buiten de Verenigde Staten over te nemen in 15 landen verspreid over Europa, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Deze overname past in de tv groeistrategie van de Studio. 13 nieuwe landen worden toegevoegd aan het Warner Bros. netwerk van productiebedrijven.

De aankondiging werd gedaan door Jeffrey Schlesinger, President Warner Bros. Worldwide Television Distribution, Craig Hunegs, President Business and Strategy Warner Bros. Television Group, Peter Roth, President and Chief Content Officer Warner Bros. Television Group en Reinout Oerlemans, Oprichter en huidige Chief Executive Officer van de Eyeworks Groep.

In 2001 richtte CEO Reinout Oerlemans Eyeworks in Nederland op. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de smaakmakers in de televisie- en filmwereld met vestigingen in 16 landen. Eyeworks producties zijn te zien in meer dan 150 landen.

De overname van Eyeworks is een mijlpaal voor Warner Bros. International Television Production, onder leiding van Ronald Goes, Executive Vice President & Head of Warner Bros. International Television Production, een onderneming die in 2009 voortkwam uit WBTVG om productiebedrijven op te zetten.

Kevin Tsujihara, Chief Executive Officer van Warner Bros. Entertainment: “Deze voorgenomen overname van de Eyeworks productiebedrijven in 15 landen is een belangrijke stap in onze strategie die de positie van Warner Bros. in de wereldwijde televisie industrie verder versterkt.”

Hunegs, Schlesinger en Roth voegen daaraan toe: “Dit is een belangrijke zet voor Warner Bros. Television Group. aangezien we wereldwijd lokale productiebedrijven oprichten, elk met de opdracht om lokale programma’s te ontwikkelen en bestaande Warner Bros. formats te adapteren . Wij zien Eyeworks dan ook als een substantiële toevoeging aan de al bestaande productie activiteiten in de Verenigde Staten en daarbuiten.”

De overname volgt op eerdere overnames van Shed Media, een van de meest vooraanstaande productiemaatschappijen in de het Verenigd Koninkrijk, in 2010 en BlazHoffski in Nederland en België in 2011.

Met deze transactie zal voor de oprichters en huidige board van Eyeworks een nieuwe fase ingaan:

Medeoprichters Ronald van Wechem en Robert van den Bogaard zullen betrokken zijn bij het integratieproces met Warner Bros. na voltooiing van de overname en zullen daarna hun functie neerleggen maar ze blijven wel actief als aandeelhouder van Eyeworks USA.

Jan Peter Kerstens zal het integratieproces met Warner Bros. (mede) leiden en zal daarna aanblijven in de leidinggevende Finance rol binnen de toekomstige organisatie. Reinout Oerlemans zal met zijn gezin naar Los Angeles verhuizen om daar in de functie van Chairman Eyeworks USA leiding te geven aan de verdere groei van het bedrijf in de Verenigde Staten.

Reinout Oerlemans:  “Voor de Eyeworks Groep is dit een ongelooflijke stap voorwaarts om een bepalende speler te worden in de wereldwijde markt van bedrijven die TV programma’s bedenken en maken en daarmee past het perfect in onze ambitie. Voor mij persoonlijk markeert dit het einde van een tijdperk, maar een mooi moment om afscheid te nemen na (weer) een recordjaar van Eyeworks in 2013; het bedrijf is sterker dan ooit.

Ik zal niet langer aanblijven als CEO van de Groep die ik meer dan 12½ jaar geleden vanaf niets heb opgebouwd samen met Ronald van Wechem en Robert van den Bogaard. Met CFO Jan Peter Kerstens in ons team hebben we Eyeworks gemaakt tot wat het vandaag de dag is: een creatief en veelzijdig TV productiebedrijf, dat opereert als een hecht team over de hele wereld. We zijn er trots op dat Eyeworks nu onderdeel wordt van het mooiste en krachtigste mediabedrijf ter wereld. Ik wil op deze plek ook het Van den Ende & Deitmers Crossmedia Fund bedanken die als 30% aandeelhouder de afgelopen 8 jaar een waardevolle rol op de achtergrond heeft gespeeld. Onder leiding van Ronald Goes zal het bedrijf een fantastische nieuwe fase in gaan. Wij wensen hem alle succes”.