‘Expeditie Poolcirkel’ vanaf 20 maart bij RTL 5

‘Expeditie Poolcirkel’ vanaf 20 maart bij RTL 5

Geschreven door Pieter Jongsma

Vanaf donderdag 20 maart is de cast van ‘Expeditie Poolcirkel’ te zien in het ijzige en grensverleggende programma bij RTL 5. Onder leiding van presentatrice Lieke van Lexmond zal de cast, bestaande uit acteur / presentator Curt Fortin, zanger Felix Maginn, presentatrice Aicha Marghadi, actrice Chava voor in ’t Holt, acteur Mamoun Elyounoussi, autocoureur Tim Coronel, actrice Imanuelle Grives, zangeres Leonie Meijer, bokster Esther Schouten en judoka Mark Huizinga, vertrekken naar de poolcirkel.

‘Expeditie Poolcirkel’ speelt zich af in de koudste gebieden van Noorwegen en Ijsland. Tien bekende Nederlanders, leggen in 24 dagen een route af naar de poolcirkel. Onderweg worden ze geconfronteerd met strenge weersomstandigheden en fysieke uitdagingen die bestaan uit zowel individuele als groepsopdrachten die vaak zwaar zijn. De kandidaten zijn constant ‘on the road’ en banen zich een weg over toendra’s en ijsgebieden.

In ‘Expeditie Poolcirkel’ draait het om teamspirit, leiderschap en strategie. De kandidaten van het winnende team krijgen geld en een comfort prize waarmee ze even kunnen ontsnappen aan slapeloze nachten in een vochtige tent op onherbergzame plekken. Voortdurend natte kleren en op het menu levensnoodzakelijk, maar compleet onsmakelijk droogvoer, maakt het er niet gemakkelijker op. Maar die extra prijs is vaak een vergiftigd geschenk. Het winnende team moet immers de zwakste schakel aanduiden en die verliest zijn geld aan de deelnemer die door het verliezende team wordt beschouwd als de sterkste schakel. De keuze is moeilijk en vaak pijnlijk: er worden complotten gesmeed, rekeningen vereffend, maar tegelijkertijd ontstaat er ook vriendschap.
De kandidaten moeten zich ook bewijzen tijdens de individuele proeven. Zwemmen in ijskoud water, skiën op spiegelgladde gletsjers, adembenemende klimpartijen. Het gaat om behendigheid, snelheid, coördinatievermogen en volhouden. De kandidaten gaan fysiek en psychisch tot het uiterste van hun kunnen.

Elke aflevering moet een BN’er het strijdtoneel verlaten. Het winnen van de opdrachten is belangrijk, omdat het de positie van een deelnemer binnen de groep kan versterken of verzwakken. De finale tussen de overgebleven twee kandidaten vindt plaats op een spectaculaire locatie op de poolcirkel. Wie lukt het om weer en wind te weerstaan en kan zich uiteindelijk de winnaar noemen van ‘Expeditie Poolcirkel’ 2014?

‘Expeditie Poolcirkel’ wordt geproduceerd door Tévé Media Group.
‘Expeditie Poolcirkel’, eerste uitzending 20 maart om 21.30 uur bij RTL 5.

Vanaf 27 maart iedere donderdag om 20.30 uur bij RTL 5.