Huub Stapel presenteert MAX Monumentaal

Huub Stapel presenteert MAX Monumentaal

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Vanaf 3 september om 20.25 op Ned 2 maken kijkers in het nieuwe programma MAX Monumentaal onder leiding van Huub Stapel wekelijks kennis met een tweetal monumentale panden die het uit cultureel oogpunt verdienen om behouden te blijven. Op dit moment dreigen zij zonder de juiste expertise en benodigde middelen verloren te gaan. Gedurende acht afleveringen vechten sympathisanten dankzij de financiële steun van de BankGiro Loterij voor het behoud van dat indrukwekkende museum, het romantische kasteeltje, die imposante villa, de traditionele molen of het kleurrijke glas-in-lood van een prachtige kerk.

Talloze vrijwilligers en conservatoren zetten zich in voor het behoud van deze historische panden. Hun inspanningen hebben ervoor gezorgd dat er al bergen werk zijn verzet en een groot aantal noodzakelijke restauraties zijn verricht. Maar onderhoud vergt een aanzienlijke investering die niet altijd  voorhanden is. De BankGiro Loterij en Omroep MAX slaan in dit nieuwe programma de handen ineen om te zorgen dat ook die laatste werkzaamheden kunnen worden voltooid. In MAX Monumentaalvolgen we deze restauraties en horen de verhalen van direct betrokkenen, zoals voormalige bewoners, eigenaren, buurtbewoners of erfgenamen. Zodoende krijgt de kijker een goed beeld van de geschiedenis van de monumenten waar het allemaal om draait.

Huub Stapel: “In Nederland is een schat aan bouwwerken die het waard zijn om gekoesterd te worden. Juist in tijden van crisis dreigen dit soort waardevolle pronkstukken in verval te raken. Een slechte ontwikkeling waar we met z’n allen voor moeten waken. Ik heb enorm veel waardering voor de mensen die zich zo hard inzetten voor het behoud van ons cultureel erfgoed.”

MAX Monumentaal is een initiatief van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Kandidaten ontvangen een bijdrage van de BankGiro Loterij, waarmee een restauratie wordt gerealiseerd die anders niet mogelijk zou zijn geweest. De 650.000 deelnemers van de BankGiro Loterij schenken de helft van hun lotprijs aan molens, monumenten en musea. In 2012 was dat 64 miljoen euro totaal. Daarmee steunen de loterijdeelnemers bijvoorbeeld Vereniging De Hollandsche Molen, Vereniging Hendrick De Keyser, het Rijksmuseum, Fries Museum en Hermitage Amsterdam. In televisieprogramma's laat de BankGiro Loterij zien hoe mooi Nederland is en hoe belangrijk cultuur en erfgoed zijn.

MAX Monumentaal wordt geproduceerd door Endemol Nederland.