Opening Koningsspelen live bij NOS Jeugdjournaal

Opening Koningsspelen live bij NOS Jeugdjournaal

Geschreven door Pieter Jongsma

Het NOS Jeugdjournaal doet op vrijdag 25 april 2014 in samenwerking met het Schooltv-weekjournaal (NTR) live verslag van de opening van de Koningsspelen. Na het grote succes van vorig jaar wordt deze sportdag voor basisscholieren voor de tweede keer georganiseerd.

In een speciale uitzending - van 08.45 tot 09.35 uur bij Zapp op 3 - is verslaggever Nick Renooij aanwezig bij de aankomst van Koning Willem-Alexander bij drie basisscholen in Ens en de officiële start van de Koningsspelen. Daar zal Milouska Meulens ook spreken met Koning Willem-Alexander. Tussendoor wordt ook naar andere locaties in het land geschakeld. De centrale presentatie is in handen van Joris Marseille.

In de uitzending wordt ook verslag gedaan van de Koningsspelen op basisscholen elders in het land. Castricum is één van de gemeenten in Nederland waar volop activiteiten worden georganiseerd. Jurre Bosman, presentator van Schooltv-weekjournaal, doet verslag van een groot sportevenement aan het strand van Castricum en op camping ‘Bakkum’ in Bakkum. NOS Jeugdjournaal verslaggever Tako Rietveld is aanwezig bij de Schoolsport Olympiade in Wijchen, een activiteit waar 1.600 basisscholieren uit de gemeente Wijchen aan deelnemen.

Die avond is in het NOS Jeugdjournaal ook uitgebreid aandacht voor de Koningsspelen. In een extra lange uitzending (18.45-19.00, Zapp) is een samenvatting te zien van de officiële opening door Koning Willem-Alexander en wordt teruggeblikt op de dag. De avonduitzending wordt gepresenteerd door Siham Raijoul.

Tweede editie van Koningsspelen
De Koningsspelen zijn vorig jaar voor het eerst georganiseerd ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander. Dit jaar is Koning Willem-Alexander (voor het eerst niet als prins maar als koning) te gast bij drie basisscholen in Ens: de Horizon, Het Lichtschip en de Regenboog. Alle basisscholen in Nederland en het Caribisch deel van het koninkrijk kunnen meedoen aan de Koningsspelen. Het is een dag vol sport en bewegen voor kinderen, die wordt voorafgegaan door een feestelijk ontbijt. Dit jaar kunnen scholen voor het eerst meedoen aan een ideeënwedstrijd en een officiële recordpoging. Bij de wereldrecordpoging proberen alle deelnemers het record ‘tegelijk samen dansen en zingen’ te verbreken. Dat gebeurt op het liedje ‘Doe de Kanga’ van Kinderen voor Kinderen. De ideeënwedstrijd gaat over de vraag hoe de kinderen er met elkaar voor kunnen zorgen dat er voldoende wordt gesport en bewogen.

NOS Jeugdjournaal Koningsspelen
(Morgen) vijdag 25 april, 08.45-09.35, Zapp