Voorjaarsgedrag van dieren real time te volgen bij de EO

Voorjaarsgedrag van dieren real time te volgen bij de EO

Geschreven door Pieter Jongsma

Van 26 t/m 30 mei is het lente op de televisie bij de Evangelische Omroep. In ‘Lang Leve de Lente’ en ‘Lang Leve de Lente Zapp’ kunnen kijkers elke dag live meekijken naar het gedrag van dieren en de ontwikkelingen in de natuur tijdens het voorjaar. Ook het kleuterprogramma Koek & Ei stelt de lente een week lang centraal.

In voorbereiding op de uitzendingen zijn vorige week twee websites online gegaan, www.langlevedelente.nl en www.zapp.nl/langlevedelente. Hier worden de dieren real time gevolgd. We wachten samen met de torenvalk op het uitkomen haar eitjes, terwijl de slechtvalk haar kuikens al aan het voeden is. Ook kijken we mee in de vossenburcht bij de Oostvaardersplassen en volgen we de bever in de Biesbosch. En als de boerderijkat tijdig gaat bevallen, kunnen we zien hoe zij op strooptocht gaat om haar jongen te voeden.
Tijdens ‘Lang Leve de Lente’ verblijven natuurdeskundige Arjan Postma en de presentatoren Philip Freriks, Anne-Mar Zwart en Koen Brouwer een week lang op een boerderij in de polder om de webcams én de natuur buiten te volgen en te bespreken met gasten. Iedere dag staat er een ander thema centraal. Arjan laat met behulp van eenvoudige middelen zien dat kinderen en volwassenen ook dichtbij huis heel veel in de natuur kunnen ontdekken. Het programma wordt aangevuld met unieke beelden die onder andere natuurfilmer Luc Enting speciaal voor ‘Lang Leve de Lente’ maakt.